Acht Mei inventariseert rol van leken in katholieke parochies

De vernieuwingsgezinde Acht-meibeweging (AMB) gaat inventariseren in hoeverre leken binnen de rooms-katholieke kerk taken vervullen die volgens Rome aan gewijde ambtsdragers zijn voorbehouden. De AMB-werkgroep ambt en leek wil weten welke nieuwe 'vormen van kerk-zijn' op die manier aan de basis ontstaan.

De meeste parochies hangen de creatieve oplossingen die zij bedenken om het priestertekort te ondervangen, niet aan de grote klok. ,,Dat is begrijpelijk, omdat men zich daarmee problemen met het kerkelijk gezag bespaart'', aldus het blad Acht Mei Post, ,,maar het is evengoed jammer, omdat we toch ook van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.'' De werkgroep belooft de gevoelige informatie vertrouwelijk te behandelen.

Vernieuwingsgezinde organisaties binnen de rk kerk pleiten er al jaren voor om pastoraal werkenden meer bevoegdheden te geven. Als leken mogen die bijvoorbeeld wel voorgaan in kerkdiensten maar niet de sacramenten bedienen. Door het tekort aan priesters stelt dat parochies soms voor grote problemen.

De Federatie VPW Nederland, de beroepsorganisatie van rk pastores, drong er onlangs op aan pastoraal werkenden de bevoegdheid te geven om te dopen en huwelijken in te zegenen. In Afrika en Azië gebeurt dat al op grote schaal, met toestemming van de kerkelijke autoriteiten.

Uit onderzoek van de VPW blijkt dat priesters en pastoraal werk(st)ers grotendeels dezelfde taken verrichten, zij het dat alleen priesters de sacramenten mogen bedienen. Volgens voorzitter J. Vlaar houden in ons land pastoraal werkenden zich over het algemeen keurig aan de kerkelijke regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden