Acht Mei blijft geloven in manifestatie

UTRECHT (ANP) - Het bestuur van de Acht-Meibeweging blijft geloven in een landelijke manifestatie. De bijeenkomst afgelopen zaterdag in Maastricht trok weliswaar slechts 4000 mensen, maar “wij hebben niet het gevoel dat de manifestatie aan haar eind is”, zei voorzitter Henk Baars gisteren vanuit de bestuursvergadering. “Je moet erg voorzichtig zijn om dat te zeggen.”

Het aantal bezoekers zaterdag, onder wie ook enkele honderden Duitsers en Belgen, was ongeveer de helft van het aantal vorig jaar in Zwolle. De eerste manifestaties van de beweging, die in 1985 ontstond, trokken tussen de 12 000 en 15 000 bezoekers.

Het bestuur beraadt zich wel ernstig of het de manifestatie elk jaar moet houden. Gezien de afstand vanuit het midden en westen naar Maastricht vindt Baars het aantal van ruim 4000 “formidabel”. Blijkbaar beschikt de Acht-Meibeweging over een harde kern van trouwe bezoekers, die groter is dan iedereen dacht.

Hij erkent dat er te veel aandacht is gegeven aan de afwezigheid van enkele bisschoppen. Daarvoor houdt hij hen aansprakelijk: Van Luyn die na overleg met de buitenlandse collega's toch niet kwam en het samenvallen van de wijding van Hurkmans in Den Bosch met de AMB-manifestatie. “Bovendien, of er bisschoppen zijn of niet, de mensen komen voor bemoediging. Dat was al zo voordat Van Luyn en Muskens als eerste bisschoppen de manifestatie bezochten.” Opvallend was dat de meeste belangstelling in Maastricht uitging naar binnenkerkelijke problemen, zoals het vraagstuk van de mensenrechten in de kerk. Toch wil Baars ernaar streven dat er een koppeling komt tussen de politiek relevante taal van kerkelijke organisaties en de politieke werkelijkheid. “Dat zie je ook met plaatselijke diakonieën. Ze zullen niet gauw voor overleg naar de wethouder stappen.”

In principe staat de Acht-Meibeweging open om mee te doen aan één Katholiekendag, als de bisschoppen die bijvoorbeeld in het jaar 2000 zouden organiseren. “Mits alles kan worden gezegd en geen enkele groepering is uitgesloten. De Acht-Meibeweging ontstond uit protest tegen het feit dat kritische rooms-katholieken werden geweerd uit het programma van het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985 aan Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden