Acht Mei als oppositie binnen de kerk

Voor Herman Bode en anderen lijkt het geboden voor Acht Mei om maar buiten de kerk maatschappelijke strijd te voeren. Want binnenkerkelijke strijd frustreert die. Dat geluid klonk bij de afwezigheid van bisschoppen op de Acht-Meibijeenkomst enkele weken geleden.

Dat zeiden anderen na 8 mei 1985, bij de oprichting rond het bezoek van de paus aan Nederland, ook al: maak van Acht Mei een interkerkelijke beweging. Nee, zeiden wij toen. Dan raakt de ketting van het achterwiel. Acht Mei verliest dan evenals de ook slinkende en vergrijzende basisbeweging haar greep op dat machtige stuk wereld dat katholieke kerk heet.

Zover is het nog net niet. Met de mond belijdt nog driekwart van het katholiek kader de leuze van 1985: 'Heel de Kerk, heel de wereld'.

Maar helaas een Acht-Meibeweging is het nooit geworden.

Bijna, in 1987, toen uit heel het land groepen en parochies hun 'geloofsbrieven' inbrachten, had er iets kunnen groeien. Maar participanten en parochies hebben in hun christelijke volgzame bagage, geen wapens meegekregen om echt strijd te voeren, loyale oppositie. Je vijand bestrijden en juist zo liefhebben in Jezus' geest. Je beste vijand ook, Petrus of een paus en honderden door hem benoemde zetbaas-schoppen.

Natuurlijk, ook bestrijding van de vijand in je eigen hart. Maar dan ook bestrijding van de vijand in pers en politiek (macht knielt voor macht), die de lofwaardige bisschop Muskens - want die heeft een leven lang kerkelijke status - hoger aanslaat dan de vele kundige knokkers tegen armoede en onrecht in het veld.

Dat moest nu uit zijn. En intussen volgen wij Dorothee Sölle en haar hartstochtelijk oproep in Maastricht, eind augustus op de Acht-Meibijeenkomst, om met kleine groepen vanuit ons geloof kleine brandhaarden van vrede en rechtvaardigheid in Geldfort Europa te blijven stichten. En het visioen te bewaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden