Acht mannen verhalen van hun moeders

Choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig is vanochtend (11- 11.30 uur, Radio 1) de eerste in een rij van acht bekende Nederlandse mannen die vertellen welke rol hun moeder in hun leven speelde. In het spraakgebruik heet het dat zonen in de voetsporen van hun vader treden, maar vlak de invloed van moeders niet uit. Die invloed is vaak minder zichtbaar maar in vele gevallen zeker zo groot. Dat komt goed naar voren in de gesprekken die de KRO heeft opgenomen.

De acht die over hun moeder vertellen zijn mannen van diverse leeftijd en achtergrond. Behalve Van Dantzig komen oud-vakbondsleider Herman Bode, rabbijn Awraham Soetendorp, columnist-schrijver Stephan Sanders, modeontwerper Edgar Vos, acteur Huub Stapel, schrijver Benno Barnard en kardinaal Simonis de komende dinsdagen aan het woord.

Rudi van Dantzig koestert vele herinneringen aan zijn moeder. Terugblikken op haar leven is niet echt plezierig. Vast daaraan verbonden is de wetenschap dat zij eigenlijk nooit uit de verf is gekomen omdat ze met Rudi's vader niet echt gelukkig was. Ze kibbelden veel, met hun enige zoon als inzet.

Dat is dramatisch vastgelegd in een brief waaruit Rudi citeert. Die werd door zijn moeder geschreven toen zijn vader in de oorlog in Duitsland te werk was gesteld. Hij kon daar een opkikkertje best gebruiken maar Rudi's moeder liet weten dat ze haar man kon haten om dat eeuwige gekibbel over Rudi. Ze voegde er aan toe dat het feit dat hij in Duitsland zat haar in feite niet veel deed. Je moet heel veel hebben meegemaakt om zo verbitterd te schrijven. Volgens Van Dantzig staat die brief haaks op het meegaande karakter van zijn moeder. Hij typeert de brief dan ook als 'vreselijk'. Zijn moeder, die op hoge leeftijd nog regelmatig naar het huis van haar zoon kwam om daar zijn zaakjes te beredderen en Rudi's was te doen, heeft hem opgezadeld met een schuldgevoel. Na het heengaan van zijn ouders is Rudi zijn ervaringen met hen in toenemende mate van zich af gaan schrijven. Een laatste act was het samenbrengen van hun stoffelijke resten in een graf op een verstild plekje. Rudi ervaart dat als een symbolische afronding van het leven van twee mensen die ondanks alles toch met elkaar verder zijn gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden