Acht karakters, één team

Nederlandse springruiters pakken goud bij landenwedstrijd, met ieder een eigen aanpak

ELINE VAN SUCHTELEN

Als Zenith het daverende applaus voor zijn voorganger hoort, slaan de zenuwen toe. Het paard van Jeroen Dubbeldam steigert. Hij wil de arena, waar al dat lawaai vandaan komt, niet in.

Dubbeldam krijgt Zenith bijna niet onder controle, vlak voor de start in de landenwedstrijd op de Europese kampioenschappen paardensport in Aken. De ruiter wacht, net zo lang tot het juichen voor Fibonacci 17 van de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum over is.

'Ze wachten maar even op ons', denkt de 42-jarige ruiter uit het Twentse Weerselo. Als zijn hartslag omhoog gaat, versnelt die van zijn paard. Blijft hij kalm, glijdt de spanning ook van de 11-jarige ruin af. Samen zijn zij één.

Het is weer stil. Dan gaat de knop om bij Zenith. Het paard ademt diep in en briest. Het hoofd gaat naar beneden. De focus is terug. De toeschouwers kijken naar de ingang om te zien hoe de regerend wereldkampioen de bak in komt.

Op dat moment verdwijnt ook de spanning in het lichaam van de springruiter, die rustig begint aan zijn omloop. In slow motion gaat hij naar de start. Dan laten Zenith en Dubbeldam zien waarom ze vorig jaar op de wereldruiterspelen naar huis gingen met goud.

Waar andere paarden tussen de hindernissen wild met hun hoofd bewegen, springt deze bruine ruin rustig over de balken heen. Beheerst, mindful. Het ziet er zo makkelijk uit. Weer foutloos. Een perfecte run op weg naar goud in de landenwedstrijd voor Nederland.

Dubbeldam kent het karakter van Zenith als dat van zijn beste vriend. Hij weet precies wat er voor nodig is om hem te laten presteren als het moet. Niet te veel wedstrijden, veel thuis trainen waar het rustig is en er geen afleiding is. "Zenith is heel sensibel", vertelt Maarten van der Heijden, technisch-directeur bij de paardensportbond KNHS. "Hij heeft die rust nodig."

Hoe anders is Verdi van Maikel van der Vleuten. Stoer, krachtig, voor niemand bang. Lawaai? Applaus? Het maakt de 13-jarige hengst allemaal niets uit. Alleen maar goed voor zijn ego. Ook deze combinatie blijft tijdens de finale foutloos.

Lijkt makkelijk, een paard dat zich niet snel druk maakt, maar dat is het niet. Van der Heijden: "Verdi heeft juist veel prikkels nodig om beter te worden. Hij moet een hoop rijden om scherp te blijven. Zenith kan daar minder goed tegen."

Vier combinaties, acht karakters. De ruiters varen allemaal een eigen koers op de weg naar goud voor het team. Veel prikkels of juist rust. Trainingen met muziek om de dieren te laten wennen aan hard geluid.

Maar op een applaus van ruim 40.000 man valt moeilijk te oefenen. Het paard van Edward Gal schrok vorige week op de EK dressuur zo van het geluid dat hij op zijn tong beet van schrik. Er kwam bloed uit zijn mond, en dat is niet toegestaan. Weg medaillekansen.

Zirocco Blue van Jur Vrieling houdt zich goed na het applaus voor een Duitse concurrent. Ook foutloos, alleen net een fractie (0.11 seconden) te langzaam, waardoor de Europese titel voor Nederland plotseling in gevaar komt.

Dan maakt Cornet D'Amour van de Duitser Daniel Deusser een fout, waardoor de titel toch binnen is. Voor Nederland komt Gerco Schröder nog in actie met Cognac Champblanc. Hij gooit er een paar balken af, maar dat maakt voor het teamresultaat niet meer uit. Zijn rit wordt weggestreept.

Na de wereldtitel van vorig jaar pakt Oranje nu ook Europees goud, voor Duitsland en Zwitserland. Een goed resultaat op weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar. In Rio hopen ze er alle vier te staan. De ruiters hebben zich als team al geplaatst en moeten vlak voor het toernooi bewijzen dat ze wedstrijdfit zijn.

Voor de één betekent dat een hoop wedstrijden springen. Voor de ander veel trainen met harde muziek, om de dieren te laten wennen aan de spanning rondom het toernooi. Dan alleen nog hopen dat er geen claxon klinkt in de olympische arena. Of een daverend applaus.

undefined

Dubbeldam en Vrieling individueel op koers

Springruiter Jeroen Dubbeldam is met Zenith nog volop in de race voor de individuele medailles bij de Europese titelstrijd in Aken. De wereldkampioen van Caen 2014 staat derde. Het verschil met de leidende Spanjaard Sergio Alvarez Moya is minimaal: 1,47 tegen 2,68.

Jur Vrieling staat er eveneens goed voor. Met Zirocco Blue is hij zesde met 4,29 strafpunten. Ook dat is minder dan één springfout van de eerste plek. Als nummer dertien gaat ook Maikel van der Vleuten naar de eindstrijd. Hij staat op 5,85, net iets meer dan een springfout van de leidende combinatie.

Gerco Schröder is door zijn tegenvallende optreden van gisteren afgevallen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden