Acht jaar geëist voor schietpartij café Familia

(Novum) - De man die in januari freefighter Rick Holshuijsen zou hebben doodgeschoten, heeft maandag acht jaar cel tegen zich horen eisen. Geoffrey N. schoot Holshuijsen neer nadat die een granaat tot ontploffing had gebracht in een café in Amsterdam-Noord. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet N. bovendien de kosten van de uitvaart van Holshuijsen terugbetalen aan zijn familie. Dat bedrag komt op bijna veertienduizend euro.

In de nacht van 25 op 26 januari liet de 44-jarige freefighter uit Monnickendam een granaat exploderen in café Familia aan de Kamperfoelieweg in Amsterdam. Kort daarna schoot Geoffrey N. hem neer. De 37-jarige verdachte heeft altijd verklaard dat hij uit noodweer handelde. "Ik voelde dat ik het bewustzijn ging verliezen en dacht dat ik het niet zou overleven. Als ik de kans had gehad om weg te lopen, had ik dat zeker gedaan."

Na de ontploffing liep N. richting Holshuijsen om te kijken of alles goed ging met zijn vriendin, die achter de bar van café Familia stond. N. zag hoe de freefighter een Marokkaanse man sloeg met een barkruk en greep in, waarna Holshuijsen zich tegen de verdachte keerde. N.: "Ik kan me zijn blik nog goed herinneren, net een viking-achtige woesteling." Naar eigen zeggen had N. geen andere keuze dan te schieten. "Het ging automatisch, als een overlevingsinstinct."

Holshuijsen werd vijf keer geraakt en overleed ter plekke als gevolg van bloedverlies en weefselschade. Volgens de politie waren er ten tijde van de ontploffing zo'n twintig mensen in het kleine café, waarmee de zaak vol was. Door de klap raakten twaalf mensen gewond. Een van hen moet een oog missen, een ander zit sinds de ontploffing in een rolstoel. Hij verklaarde tegenover de politie dat het voelde alsof zijn benen 'onder hem vandaan werden gerukt'. Eerder noemde de politie het een 'wonder' dat er niet meer mensen zijn omgekomen.

Het OM zet vraagtekens bij het noodweerverhaal van de verdachte. Immers was het niet Geoffrey N. die in eerste instantie door Holshuijsen mishandeld werd, maar de Marokkaanse man. Bij het formuleren van de eis benadrukte de officier van justitie dat ook andere aanwezigen door de kogels hadden kunnen worden geraakt. Ze noemde het gekozen verdedigingsmiddel van N. niet gepast. "Hij had Holshuijsen met vuisten, dan wel met een hard voorwerp, zoals het vuurwapen of een barkruk, kunnen slaan."

Ook bij N.'s verhaal over de mishandeling door de freefighter plaatste de officier kanttekeningen. Uit onderzoek van de GG&GD bleek dat N. zeer gering hoofdletsel had, terwijl hij verklaarde bijna het bewustzijn te verliezen. "Daarnaast vind ik het onvoorstelbaar dat iemand die nagenoeg het bewustzijn verliest er in slaagt een vuurwapen uit zijn broeksband te pakken en dit vuurwapen met twee handen weet door te laden om er vervolgens vijf patronen mee af te vuren", aldus de officier.

In N.'s voordeel werd rekening gehouden met de chaotische situatie die ontstond nadat de granaat ontploft was. Ooggetuigen verklaarden dat veel mensen tegelijkertijd naar buiten probeerden te gaan, waardoor paniek ontstond in het café.

Uit het politiedossier blijkt dat de granaat ontploft is door toedoen van Holshuijsen. Of dat met opzet gebeurde, en of de freefighter het explosief gegooid heeft, is niet duidelijk geworden. Meerdere getuigen zagen Holshuijsen eerder die nacht met de granaat spelen. Tegen een man zou het latere slachtoffer hebben gezegd dat hij 'de pin er niet meer in kreeg'. Toxicologisch onderzoek wees uit dat Holshuijsen die avond onder invloed was van cocaïne en alcohol. In de linkerzak van zijn jack werd de pin van de granaat gevonden.

Geoffrey N. meldde zich daags na de schietpartij bij de politie. Maandag vertelde hij dat hij in eerste instantie naar het buitenland wilde vluchten, maar dat 'het toch aan hem ging knagen'. Het vuurwapen waarmee Holshuijsen werd neergeschoten werd later in het Buiten-IJ gevonden. N. werd tijdens de zitting geconfronteerd met het wapen en herkende het meteen als zijn pistool. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden