Acht jaar cel voor Jumbo-afperser
De zogeheten Jumbo-afperser Alex O. (51) is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank in Groningen vindt hem schuldig aan bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.
Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vanaf vorig voorjaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een Jumbo-winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof. De afperser eiste tweeduizend bitcoins, ongeveer een miljoen euro.
Toen de politie in augustus vorig jaar nog geen vinger achter de zaak kon krijgen werd het onderzoeksdossier deels online gezet en de hulp van het publiek ingeroepen. Dat leidde tot een paar honderd tips, onder andere van een tante van O.'s partner, die meent hem te herkennen. In oktober 2015 houdt de politie hem in Groningen aan, samen met zijn vijftienjarige zoon. De aanhouding van de zoon is onterecht gebleken, daarom is die vrijgelaten.
Kookwekker
Bij een huiszoeking vinden agenten onder meer bestanddelen van tatp, een springstof die in de bommen werd gebruikt. Ook blijkt met O.'s pinpas tweemaal een kookwekker te zijn gekocht bij Blokker, van het type en merk dat in de bommen zat. Verder kwam dna op een envelop van een dreigbrief overeen met dat van O.
Alex O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. De rechtbank vindt echter het dna van O. dat onder de postzegel werd gevonden van de verjaardagskaart een van de belangrijkste bewijzen tegen de verdachte. Volgens de rechters komt de constructie van de bom in deze kaart overeen met die van andere bommen die in Groningen werden aangetroffen. Ook het tin dat werd gebruikt om de bommen te solderen kwam overeen met het tin dat men in de woning van O. vond.
Kracht van 5 tot 8 handgranaten
Het explosief dat niet tot ontploffing kwam in Groningen had een kracht van 5 tot 8 handgranaten. "Dat hier geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen, ligt zeker niet aan u'', concludeerde de voorzitter van de rechtbank. Ook het feit dat inwoners van Groningen vijf maanden lang met angst boodschappen deden bij Jumbo, rekent de rechter mee in de straf. O. moet een schadevergoeding van ongeveer een ton betalen aan de winkels die schade leden.
De advocaat van O., Tjalling van der Goot, noemt het bewijs dat de rechtbank gebruikt in deze zaak 'wankel'. Hij vindt dat de rechtbank gebruik maakt van schakelbewijs. "Ze zeggen dat de ene bom op de andere lijkt en dat hij daarom ook schuldig is. Dit argument is niet stevig", vindt Van der Goot.
De advocaat wilde niet zeggen of zijn cliënt in hoger beroep gaat. De zoon van O. wond er echter geen doekjes om na de uitspraak. "Pa, het hoger beroep komt er aan, we pakken ze", schreeuwde hij na de uitspraak naar zijn vader.
Alex O. is geen onbekende van de politie. Begin jaren negentig werd hij veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij bankovervallen in Groningen. Bij een van die overvallen raakte een geldloper invalide nadat hij van dichtbij door het hoofd werd geschoten.