Israël

Acht gewonden bij schietpartij Jeruzalem, verdachte opgepakt

Hulpdiensten bezig met opruimwerkzaamheden na de schietpartij in een bus, waarbij zeker zeven gewonden vielen. Beeld AFP
Hulpdiensten bezig met opruimwerkzaamheden na de schietpartij in een bus, waarbij zeker zeven gewonden vielen.Beeld AFP

De Israëlische politie heeft een verdachte opgepakt voor het schieten op een bus in de Oude Stad in Jeruzalem. Bij de aanval zondagochtend zijn acht gewonden gevallen. De toestand van twee slachtoffers is kritiek.

Redactie Trouw

De verdachte sloeg aanvankelijk op de vlucht, waarop de veiligheidsdiensten een klopjacht begonnen, maar meldde zich uren later op een politiebureau. De politie zegt dat de dader nu in handen van de autoriteiten is. Het gaat volgens Israëlische media om een 27-jarige Palestijn.

De verdachte zou het vuur hebben geopend toen de bus stopte bij de halte voor het Graf van Koning David, in de buurt van de Klaagmuur. Hij raakte zowel mensen in als buiten de bus. Onder de slachtoffers zijn volgens Israëlische media vier Amerikanen en een zwangere vrouw. De vrouw moest vanwege ernstige verwondingen een keizersnede ondergaan. De toestand van de baby is ernstig maar stabiel.

Premier Yair Lapid heeft laten weten mee te leven met de slachtoffers. Daarnaast waarschuwt hij voor de gevolgen van dergelijke aanvallen: “Mensen die ons kwaad willen doen, moeten weten dat ze een prijs zullen betalen voor elk kwaad dat onze burgers wordt aangedaan.”

Israëlische operaties

Het is de laatste maanden onrustig in de regio. In Israël vielen sinds maart negentien doden bij aanvallen. Meer dan vijftig Palestijnen werden de afgelopen maanden gedood bij Israëlische operaties in de Westelijke Jordaanoever. Vorige week bestookten Israël en de Islamitische Jihad elkaar met raketten van en naar Gaza. Daarbij vielen minstens 49 Palestijnse doden. Het geweld hield zondag op, toen een wapenstilstand werd bemiddeld door Egypte.

Israëlische veiligheidstroepen inspecteren de bus na de schietpartij. Beeld AFP
Israëlische veiligheidstroepen inspecteren de bus na de schietpartij.Beeld AFP
Een Israëlische agent onderzoekt een bebloed kledingstuk in de bus. Beeld REUTERS
Een Israëlische agent onderzoekt een bebloed kledingstuk in de bus.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden