Acht finalisten in strijd om titel ’Kunstenaar van 2006’

Wie wordt Kunstenaar van het Jaar 2006? Wordt het Armando, Gerti Bierenbroodspot, Barend Blankert, Marlene Dumas, Jeroen Hermkens, Erwin Olaf, Ronald Zuurmond of Henk Helmantel? Deze acht kunstenaars zijn doorgedrongen tot de finale. Het publiek bepaalt 3 november wie de winnaar wordt en met een bedrag van 10.000 en een reisbeurs van 3000 euro naar huis gaat. David Polak, voorzitter van de Stichting Kunstweek, verwacht dat zo’n 30.000 mensen zullen meedoen aan de stemming – twee keer zoveel als vorig jaar.

Vier jaar geleden organiseerde de stichting deze wedstrijd voor het eerst. De negatieve reacties uit de kunstwereld waren toen niet van de lucht, vertelt Polak. „Men vond het te populistisch en er was kritiek dat alle kunstenaars op één hoop werden gegooid.”

Toen bleek dat Corneille had gewonnen, was dat koren op de molen van de critici. Bij de verkiezing zou het er vooral gaan om wie goed ligt bij het publiek, en niet wie goed ís. Voor de stichting was dat aanleiding om de groslijst van genomineerden anders te gaan samenstellen, in de hoop de kwaliteit beter te waarborgen.

Bepaalde het publiek het eerste jaar nog van begin tot eind de stemming, het jaar erop mocht een panel van 200 kunstkenners 90 kunstenaars nomineren. De inbreng van het publiek bij de nominatie is sindsdien beperkt tot tien ’wild cards’. Het publiek bepaalt vervolgens wel welke 25 kunstenaars naar de halve finale mogen. Maar het kunstpanel wijst de acht finalisten aan. In de slotronde heeft het publiek vervolgens het laatste woord.

De winnaar van 2004 was de Amsterdamse kunstenaar Jurriaan van Hall. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Schiedammer Jacques Tange, die nu net buiten de finale viel. Ook Anton Corbijn, Mark Manders, Ans Markus, Noëlle Cuppens, Astrid Engels, Toos van Holstein en Ad Arma vielen net buiten boord.

Een duidelijke invloed van het kunstpanel ziet Polak in de diversiteit van de finalisten: naast bekende schilders als Henk Helmantel en Marlene Dumas zijn ook fotografen als Corbijn en Olaf genomineerd. Het panel bestaat uit mensen die iets met kunst hebben: van museumdirecteuren en conservatoren tot galeriehouders, kunstcritici en kunstredacteuren. Polak erkent dat de verkiezing past in de trend om op elk terrein ranglijsten te maken. Ook Trouw deed hieraan mee met de verkiezing, eerder dit jaar, van het mooiste schilderij van Nederland. Maar het is meer dan een modeverschijnsel, benadrukt hij. „We doen dit vooral om meer mensen te interesseren voor kunst. Vele tienduizenden belangstellenden hebben de afgelopen maanden op internet doorgeklikt hebben naar werk van de genomineerde kunstenaars.”

De Kunstenaar van het Jaar 2006 wordt 3 november bekendgemaakt tijdens het Kunstweek-bal in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Het bal is is tevens het begin van de landelijke Kunstweek, met tal van activiteiten in musea, galerieën en kunstuitlenen. Meer info op www.kunstweek.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden