Update

Acht blinde ogen, een verwijderd

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Tijdens de nacht van oud en nieuw is bij acht mensen een oog zo beschadigd geraakt door vuurwerk dat het blind is. Bij een slachtoffer is een oog al verwijderd. Of dat ook gebeurt bij de andere slachtoffers, is nog niet duidelijk. Voor deze jaarwisseling zijn in totaal tot nu toe 46 oogletsels door vuurwerk gemeld, maar dat aantal loopt waarschijnlijk de komende dagen nog op.

Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam vandaag namens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG). In het Oogziekenhuis zijn vannacht zeker 16 vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Bij eenderde van de slachtoffers zijn de verwondingen zo ernstig dat het letsel blijvend is. Dat wil zeggen dat mensen minder zien of zelfs blind worden.

Zeker drie patiënten worden op nieuwjaarsochtend al geopereerd in Rotterdam. Volgens het NOG is 50 procent van de slachtoffers omstander en werd 50 procent geraakt door zelf afgestoken vuurwerk. Het genootschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk en zou graag zien dat in de plaats daarvan professionele vuurwerkshows worden georganiseerd.

Minder kinderen met oogletsel
'Tot middernacht was het rustig, maar vanaf twaalf uur, half een, kwam de ene na de andere binnen met oogletsel door vuurwerk', vertelt Tjeerd de Faber, oogarts van dienst in het Oogziekenhuis Rotterdam. 'Het enige lichtpuntje is dat er dit jaar weer minder kinderen ernstig oogletsel hebben opgelopen', meldt De Faber. 'In Rotterdam hebben we nog geen minderjarigen gezien die zo ernstig gewond zijn dat ze er een blind oog aan overhouden of dat een oog verwijderd moest worden.' Volgens De Faber komt deze daling door goede voorlichting op scholen en door het gebruik van een vuurwerkbril.

De Faber spreekt van een 'achterhaalde traditie' als hij het heeft over het vuurwerk rond de jaarwisseling. 'Voor Nederlandse oogartsen is de maat vol. Wij roepen al een jaar of zes op tot een verbod op consumentenvuurwerk, maar politiek Den Haag is daar doof of blind voor.'

Dat ogen zo gevoelig zijn voor vuurwerkschade, komt doordat vuurwerk gemaakt is om naar te kijken. 'In oorlogsgebied duik je weg als je een harde knal hoort, bij vuurwerk kijk je er juist naar. Ogen zijn het meest kwetsbare gebied van het lichaam, zeker als ze onbeschermd zijn.'

Brandwonden
In het brandwondencentrum in Beverwijk zijn tijdens de oudejaarsnacht geen mensen opgenomen met brandwonden door vuurwerk. 'Maar dat gebeurt pas als een grote oppervlakte van de huid echt verbrand is', legde een woordvoerster vandaag uit. In het Rode Kruis Ziekenhuis, waar het brandwondencentrum aan verbonden is, zijn vannacht wel acht vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee van hen waren ernstig verwond, een aan een hand en een aan een oog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden