Achmea in en uit de gratie wegens Levenseindekliniek

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) overweegt haar leden te vragen zich uit te schrijven bij Achmea, terwijl de christelijke patiëntenvereniging NPV haar leden deze zorgverzekeraar juist aanraadt.

Die situatie is ontstaan nadat Achmea onlangs te kennen gaf geen contract te sluiten met de Levenseindekliniek

De NVVE-leden hebben ook de opheldering gevraagd bij CZ en VGZ, nadat deze verzekeraars weigerden samen te werken met de kliniek. Menzis vergoedde de behandelingen van meet af aan.

VGZ heeft inmiddels laten weten de handeling te vergoeden. CZ is akkoord, maar alleen als twee huisartsen hebben geweigerd een euthanasieverzoek in te dienen.

Hoewel Achmea in haar brief niet uitsluit ooit een behandeling te vergoeden, ziet de NVVE dat niet gebeuren. De verzekeringsreus, waartoe Zilveren Kruis en Agis behoren, zegt dat euthanasie onderdeel is van de zorg van de huisarts. Mocht die niet willen meewerken, bijvoorbeeld vanwege principiële redenen, dan wijst Achmea op de richtlijnen om de patiënt door te verwijzen naar een andere huisarts, zoals omschreven in de beroepscode van de artsenfederatie.

De NVVE overweegt om de Achmea-verzekerden onder haar 148.000 leden op te roepen hun relatie met Achmea te beëindigen. De NPV is juist blij dat Achmea 'de rug rechthoudt.' Als onze 64.000 leden bellen voor advies, dan zeggen we: Achmea, aldus woordvoerder Esther Schinkelshoek. "Wij vinden het heel dapper van Achmea. We zijn tegen euthanasie, ook bij de huisarts. Maar de Levenseindekliniek, dat is toch nog wel even een stapje extra."

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden