Achilles Veen: klein, maar sterk

VEEN - Buiten de dijken, die Noord-Brabant beschermen tegen een uitloper van de Maas, voetbalt Achilles Veen. De club, die slechts een vlek op de landkaart vertegenwoordigt, trad zaterdag voor het eerst op eigen bodem in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal aan. En zie, na de winst bij WHC vorige week (1-2) had dit keer het povere en ook gepromoveerde Valleivogels geen kans (2-0).

PETER WILSCHUT

Het dorpje Veen telt tweeduizend zielen en ligt op de grens met de provincie Gelderland, waar de aloude kabelpont het Land van Heusden en Altena verbindt met de Bommelerwaard. Het is gebied waar de pontbaas de slagboom nog eens opent voor een verlate passagier. De plaatselijke voetbalclub heeft ruim tweehonderd leden en heeft slechts acht elftallen. Naast drie seniorenteams beschikt Achilles Veen over spelers voor de A-, C- (twee teams), E- en F-jeugd. Potentieel voor de B- en D-jeugd is dit seizoen niet voorradig. Het geringe ledental is de laatste jaren stabiel. Veen maakt, als onderdeel van de gemeente Aalburg, geen kans op nieuwbouw en de bijbehorende toestroom. Nieuwbouw is voorzien in het naastgelegen Wijk en Aalburg, waar tweedeklasser Wilhelmina '26 uitkomt.

De basis voor het eersteklasserschap van Achilles Veen is op grond van het bovenstaande smal, al wil bestuurder-annex-sponsor Bert Jonker daarvan niet direct weten. “De kracht van selectie bepaalt hoe kansrijk je bent. Drie jaar geleden hebben wij gesteld hogerop te willen. Natuurlijk is de eigen basis daarvoor te smal. Om de ambities gestalte te geven scouten we intensief in de regio. We hebben achter het eerste elftal nog vijf min of meer gelijkwaardige spelers.” “Maar”, vult voorzitter Goof van Andel aan: “In het tweede team zie ik niemand die de stap kan maken.”

Achilles Veen, aanvankelijk uitkomend als Achilles, later omgedoopt in Veen omdat meer clubs als Achilles door het leven gaan en sinds twee jaar op verzoek van leden met de dubbele naamgeving aangduid, heeft in de selectie in Hans Jonker en John Kwetters slechts twee spelers die vanuit de eigen jeugd zijn doorgestroomd. De overige spelers komen van elders: Woudrichem en Wilhelmina zijn de voornaamste leveranciers. Voor dit seizoen heeft Achilles Veen zich versterkt met Corné Sterrenburg (Willem II-jeugd), Anthony Schepers (DVO, Oosterhout) en Raymond van Kessel (ASWH). Zij toonden zich zaterdag stuk voor stuk versterkingen.

Het hart van de defensie is fysiek en in de lucht sterk, al zullen beweeglijke spitsen voor problemen zorgen. Linker middenvelder Frans Vonk (ex-Kozakken Boys) is misschien wel de bekendste speler. Deze stilist bleef zaterdag echter onder de maat. De kracht de ploeg ligt in de snelheid van de voorwaartsen Versteeg (twee treffers tegen WHC) en Hoeke, die zaterdag al vroeg de ban braken. Binnen een kwartier leidde Achilles Veen met 2-0. Valleivogels zag nadien, ondanks een cornerverhouding van 20-4, geen kans gevaar te stichten.

Trainer Ad Bakker, voormalig verdediger van NAC en als trainer werkzaam bij onder meer Kozakken Boys, was tevreden met de uitslag, maar minder met het spel: “Wij hebben veel snelheid in de ploeg, maar dat hebben we niet genoeg uitgebuit. Het gaat niet boven verwachting. Handhaven als doelstelling vind ik te mager voor deze ploeg. De bovenste helft van de middenmoot is ons doel. Ik werk hier voor het tweede jaar. Met plezier. Vorig jaar hebben we alles gewonnen: de titel en de districtsbeker. Ik moet nog afwachten hoe de stemming wordt als de resultaten minder zijn”.

Over de minimale omvang van Achilles Veen zegt Bakker: “Het eerste elftal wordt kunstmatig in stand gehouden. Als de grote sponsors wegvallen, zakt de club in no-time weg. Ik heb daar geen moeite mee. Ik zocht vorig jaar een uitdaging om wat neer te zetten. Dat kan hier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden