Achilles streeft Kozakken Boys voorbij

VEEN - De provincie Brabant leverde de top van het zaterdagvoetbal altijd één even eenzame als vaste waarde: Kozakken Boys. Maar de viervoudig kampioen moet sinds twee jaar de buren van Achilles uit het dijkdorp Veen naast zich dulden. En sinds de derby van zaterdag (1-0) moet het de Werkendammer duidelijk zijn dat de eigen trots door Achilles Veen is overvleugeld.

PETER WILSCHUT

De winst die de groot gegroeide pupillen van trainer Ad Bakker in de derby boekten, dekt overigens zeer gedeeltelijk die conclusie. Vriend en vijand waren het er in Veen over eens dat 0-0 de verhoudingen in het kansarme duel correct zou hebben weergegeven. Maar Achilles' gevaarlijke spits Sjaak Hoeke dacht daar anders over toen hij drie minuten voor tijd het gaatje achter de defensie van de Werkendammers benutte voor de boogbal over Johan van de Werff: 1-0. De 1500 toeschouwers was voordien een schaakspel voorgezet. Zowel Bakker als Danny Molendijk (Kozakken Boys) had een 3-5-2-formatie in elkaar geknutseld. Hun voornaamste zorg was geen tegentreffer te incasseren. Het gevolg was een overbevolkt middenveld en een duel waarin het aantal kansen de hoeveelheid vingers op één hand niet haalde. Het publiek moest het doen met de derby-koorts, die overigens behoorlijk opliep. “We zwaaien met z'n allen naar de Boys”, klonk het na het kunststukje van Hoeke op pest-toon vanuit de Achilles-aanhang.

De Brabantse buren zijn de voorbije jaren veel verder uiteen gegroeid dan uitslag en spelbeeld van zaterdag doen vermoeden. Achilles maakte twee jaar geleden een droomdebuut door tot de laatste speeldag - tevergeefs - om de titel te strijden. Met. . . Kozakken Boys. De mooie droom bleef vorig jaar met een derde plaats intact. Het bracht de Veners er voor dit seizoen toe, voorkeur uit te spreken voor indeling in de westelijke eerste klasse. En ziedaar, ook temidden van de bollenclubs handhaaft Achilles zich halverwege de competitie met speels gemak. Het nu al vier seizoenen voortdurende succes loopt parallel met de aanwezigheid van trainer Ad Bakker in Veen. De oud-linksback van NAC heeft in die tijd een ploeg met een herkenbare speelstijl geboetseerd. Daarin staat compactheid centraal. De linies spelen dicht op elkaar, waardoor het speelveld altijd klein is. Dat geeft de mogelijkheid te werken vanuit defensieve zekerheid, terwijl de snelheid van de spitsen Hoeke en Versteeg uitgebuit kan worden. De trainer heeft met die speelstijl vastheid in de patronen gebracht. Bovendien is, vermoedelijk mede dankzij het succes, de selectie kwalitatief stapje voor stapje uitgebouwd. De Bakker-aanpak wordt onderstreept door het feit dat zaterdag zeven spelers in de basis stonden die ruim twee jaar geleden het debuut van Achilles beleefden.

Bakker praat morgen met het bestuur van Achilles over de toekomst. Bestuur en trainer namen zaterdag een voorschot op dat gesprek. Bestuurder Van Andel: “Een prima trainer die nog altijd goed in de groep ligt en sinds wiens komst de lijn alleen maar opwaarts gaat.” Bakker: “Ik ben nog niet uitgekeken op Achilles.” Tegelijkertijd zal het met Bakkers aanblijven onzeker blijven waar en wanneer de droom van Achilles eindigt.

Kozakken Boys is bijna twee jaar geleden ruw ontwaakt uit de droom, die evenzeer ging over een vaste positie in de amateurtop. De club leefde (financieel) op te grote voet en saneerde bestuur, trainersstaf en selectie grondig. Gevolg: lagere kosten maar ook lagere ambities. De titel van twee jaar geleden is gevolgd door een vijfde plaats in het vorig seizoen. De pupillen van de nieuwe trainer Danny Molendijk speelden zaterdag wel gedisciplineerd en met overgave, uitzonderlijke kwaliteit ontbeert de selectie - waarin zaterdag de geschorste Paul Malherbe ontbrak - ten ene male. Kozakken Boys is veroordeeld tot een kleurloos seizoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden