Achilles brengt spanning beetje terug

SCHEVENINGEN - Achilles Veen heeft zaterdag op de valreep kans gezien de titelstrijd in de hoofdklasse A een impuls te geven. De naaste belager van koploper Scheveningen, vooraf met acht verliespunten meer op eerbiedige afstand, haalde “meer dan het maximale” (quote: Achilles-trainer Ad Bakker) uit de strijd met de amateurkampioen van 1996 (0-1).

PETER WILSCHUT

De winnende treffer was in de extra-tijd van het boeiende, kwalitatief hoogstaande maar niet altijd even faire treffen een co-produktie van het door Bakker gepasseerde, maar ingevallen spitsenduo Hoeke/Versteeg. Sjaak Hoeke, die hard werkt maar vorm mist, gaf de bal vanuit de middencirkel mee aan Robert Versteeg. In een ren met Scheveningens Cramer was de spits sneller, zijn schuiver in de lange hoek was teveel voor de nadien withete doelman Kraayenbrink en de bal werd in het lege doel slecht verwerkt door 't Hart (0-1). Waar de Brabanders zich in de tweede helft geen kans hadden verworven, groeide Achilles boven zichzelf uit. “Wanneer zal het sprookje ophouden”, vroeg de trainer die zelf de sleutel vormt voor het Veense succes zich zaterdag af. Natuurlijk was het spel van Achilles zaterdag niet mooi. Maar waar Bakker het resultaat centraal stelt, tekent de voormalig NAC-er zijn vakmanschap door de kwaliteit in zijn ploeg optimaal te benutten.

Achilles opereert normaliter vanachter de bal, waarbij de snelheid van juist Hoeke en Versteeg de angel in de strijdwijze vormt. Het bankzitten van dit duo duidde de bedoelingen. Bakker had Scheveningen eerder dit seizoen succesvol bezig gezien toen het vanaf eigen helft kon opereren en de ruimte achter de vijandelijke defensie kon benutten. Achilles' strijdwijze voorzag in veel mensen achter de bal in een kleine ruimte, het afsnijden van de aanvoerlijnen door stoorwerk en veel scherpte in de persoonlijke duels. Het maakte de koploper al snel wanhopig. Topscorer Ron de Jager kwam nooit los van uitblinker Marcel Kamsteeg, self-made Hans Jonker groeide in zijn duels met John Blok, de passing van Knoester en Danen was ofwel onmogelijk ofwel werd geneutraliseerd, zodat Scheveningen het moest zoeken in schoten uit de tweede lijn. Zeven doelpogingen in de gehele wedstrijd illustreren hoe weinig de kampioen kon afdwingen. De negatieve geluiden over Achilles' strijdwijze ten spijt, een kampioen-in-spe moet kunnen omgaan met verhoogde weerstand. Die mentale barrière kon Scheveningen zaterdag niet slechten.

Het gaat te ver om de titelstrijd na het tafereel in de badplaats weer een open aangelegenheid te noemen, feit is dat de regerend kampioen een zwaar programma rest. Scheveningen ontmoet in de laatste negen duels van de zwakkere broeders nog slechts Veere. De andere tegenstanders vormen momenteel met de koploper de top-negen van de ranglijst. Nummer twee Noordwijk heeft in de meest recente negen duels - die Scheveningen na het vertrek van Martin Jol afwerkte onder leiding van diens broer Cock - kans gezien gelijke tred te houden met de koploper. Nummer vier Lisse is in die reeks zelfs twee punten dichterbij gekomen.

De resultaten van Scheveningen verhouden zich anderzijds prima met die van vorig jaar. Toen waren na 17 duels 42 punten vergaard, nu zijn het er 39. Het gat met naaste volger Lisse was toen vijf punten, nu heeft Achilles vier verliespunten meer. Het vorig voorjaar gaf Scheveningen echter vleugeltjes. In de zeven duels naar de titel werden toen slechts twee punten gemorst. Het is de vraag of de koploper weer zo'n contact kan leggen met de winning-mood.

Trainer Cock Jol meent dat de nederlaag tegen de Brabanders geen effect zal hebben: “Wij zijn mentaal sterk. Tegen zo'n nederlaag kun je een keer aanlopen. Een tegenstander die niet wil voetballen, een scheidsrechter die alles doodfluit en een goal in de laatste minuut die valt na drie, vier klutsen. Dat was teveel. Jammer, we gaan gewoon door.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden