Achilles - ASWH, steekspel zonder winst

VEEN - Zo lang koploper en heersend landskampioen Scheveningen blijft winnen, zijn alle andere handelingen in de hoofdklasse A niet meer dan gevechten in de achterkamer.

AAD VAN DER GRAAF

Achilles Veen en ASWH voerden zaterdag een dergelijk steekspel op. Er kwam geen winnaar (1-1) uit naar voren, wat Scheveningen nog meer in de kaart speelde. Niettemin blijft Achilles Veen verrassen en de kleine club uit dat Brabantse dorp aan de afgedamde Maas doet dat nu al drie seizoenen lang. In het debuutjaar op het hoogste niveau van het amateurvoetbal miste Achilles op een haar na het kampioenschap, het traditioneel moeilijke tweede seizoen leverde de Brabanders een keurige derde plaats op en in de lopende jaargang is er weer weinig reden tot klagen. Vierde op de ranglijst is zonder meer positief opvallend.

Wie Ad Bakker beluistert, krijgt wel de neiging te denken dat Achilles boven zijn stand leeft. “Als we aan het eind van het seizoen in het linkerrijtje staan, dan hebben we het uitstekend gedaan”, sprak de Achilles trainer na de deling met ASWH. “Maar we zullen nooit kunnen tippen aan clubs als Katwijk, Lisse, Noordwijk om over Scheveningen op dit moment maar te zwijgen.”

Bakker, ooit wisselend succesvol als trainer bij Kozakken Boys, knoopt er nog minstens een jaar Achilles aan vast. “Het wordt mijn vijfde seizoen hier. Dat is geloof ik tegenwoordig een unicum, maar ik vind het spelletje nog steeds leuk en ik zie ook mogelijkheden om Achilles op een hoger plan te brengen.” Op Bakkers verlanglijstje voor volgend jaar staat een diep spelende spits. Gezien de geringe stootkracht - Achilles scoorde nog maar 22 keer, een moyenne van 1,5 - een begrijpelijke wens.

De sponsors zullen dus andermaal met hun beurs moeten rammelen, want aanvoer vanuit de Veense gelederen is een utopie. “Ik zie nooit het tweede elftal spelen”, schetst Bakker het gehalte van de lagere rangen. Achilles presenteert het volk dus een vreemdelingenlegioentje, dat Bakker nochtans tot een collectief heeft weten om te toveren. Van groot gewicht in het team zijn libero Frans van Wijk en voorhoedespeler Sjaak Hoeke. Onder aanvoering van Van Wijk ontketende Achilles zaterdag in de tweede helft een alles of niks jacht op de gelijkmaker. De verdediger was ook zeer nadrukkelijk betrokken bij de 1-1 van René Pagie, drie minuten voor tijd gescoord.

Het gebeurde in een fase waarin ASWH weer het rechte spoor was kwijtgeraakt, dat de ploeg na een half uur in de eerste helft had opgepikt. Na een tactisch rommelig begin ruilde trainer Arie van der Zouwen de jeugdige Ralph van Wingerden in voor de meer ervaren Jan Rijsdijk die in het vervolg effectief de linkervleugel bestreek. In die bijgestelde opstelling bleek ASWH opeens wel in staat als eenheid te opereren.

De openingstreffer van ASWH was een logisch gevolg van de ontwikkelingen. In het laatste kwartier voor rust zaaiden de bezoekers driemaal grote paniek bij Achilles. Bij de laatste keer gaf scheidsrechter Van der Beek reeds zijn fiat aan een kopdoelpunt van Edwin Middelkoop, maar de arbiter herriep zijn beslissing op advies van grensrechter Wallaard die had geconstateerd dat de bal vanaf de onderkant van de lat niet achter de doellijn op de grond terecht was gekomen. Drie minuten na rust was het toch zover, toen Ron Tempelaar op een verre ingooi van Izaak Verhoeven vrij spel kreeg.

Van der Zouwen, die volgend seizoen Strijen onder zijn hoede neemt en bij ASWH zal worden opgevolgd door Arie Romijn (Papendrecht), had later wel vrede met de negatieve draai in de wedstrijd. Gelijk Bakker deed met Achilles, omschreef Van der Zouwen ASWH als een club die slechts in de schaduw kan staan van de gevestigde orde. Dit ondanks die prachtige gedeelde tweede plaats van dit moment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden