'Achilles '29 doet niet voor spek en bonen mee in eerste divisie'

Amateurs Groesbeek debuteren in betaald voetbal. Proef met soepeler licentie-eisen sluit promotie uit.

Een bus met ruim zeventig supporters vertrekt morgenmiddag vanuit Groesbeek naar Emmen, waar amateurkampioen Achilles '29 's avonds om kwart voor zeven zijn debuut maakt in het betaalde voetbal. Zeventig? Het zal voorzitter Harrie Derks niet verbazen als straks nog wat extra passagiers zich melden op sportpark De Heikant. 'Ze kennen ons toch, wij kunnen toch ook nog wel mee?'

Die gemoedelijke sfeer moet vooral blijven bestaan, zegt Derks. "Dat is eigen aan Achilles. Wij proberen te blijven zoals we zijn, een echte vereniging. We betrekken onze ruim zeshonderd leden overal bij. Zij hebben nog steeds gratis toegang tot het sportpark, ze hoeven geen seizoenskaart te kopen. Maar ze moeten wel aangeven welke vaste plaats ze willen, ook de harde kern die altijd op de statribune staat. 'Ze weten toch dat wij daar staan' is niet genoeg. Dat zal wel wennen zijn."

En dat is zeker niet de enige verandering. "De afgelopen drie jaar in de topklasse zondagamateurs haalde Achilles 2,2 punten gemiddeld per wedstrijd. We hebben alles gewonnen wat er te winnen valt. Onze supporters zullen moeten wennen dat het spel anders wordt, minder dominant, van een bijna zekere overwinning naar blij zijn met een gelijkspel. Nu we overstappen naar het betaald voetbal hebben we volop belangstelling. Maar als we straks vier keer achter elkaar verliezen, gaat niemand ons meer bellen."

En toch is er geen twijfel over de stap naar boven. "Het is sportieve ambitie", zegt Derks. "Als je veel wedstrijden wint, word je kampioen en dan wil je je meten met ploegen die een niveau hoger spelen." In drie jaar topklasse werd Achilles '29 eerst een keer tweede, achter het uit de Jupiler League gedegradeerde Top Oss dat meteen weer naar de eerste divisie terugkeerde, en daarna twee keer kampioen. "In het tweede jaar hebben we gekeken of promotie naar de Jupiler League haalbaar was, maar dat zat er gezien de licentie-eisen absoluut niet in. We hebben ons daarom vorig jaar niet opnieuw aangemeld."

Maar eind april kwam het verzoek van voetbalbond KNVB. "We werden, samen met Katwijk, uitgenodigd door Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal. De reglementen aanpassen is een traject van jaren, daarom is gekozen voor een pilot van twee jaar waarin de eisen voor een licentie zijn verlaagd. Dat komt aardig in de buurt bij de oorspronkelijke doelstelling van de topklasse, om promotie naar de eerste divisie makkelijker te maken." Katwijk zag ervan af, maar Achilles waagt de overstap.

"Wij worden van twee kanten scheef aangekeken", zegt Derks. "De spelersvakbond vind het maar niks dat we niet hoeven te voldoen aan de verplichting om zestien contractspelers op de loonlijst te zetten; onze contracten gaan over twaalf uur per week. En de andere clubs vinden het oneerlijk dat wij niet aan alle eisen, bijvoorbeeld die van veiligheid, hoeven te voldoen. Wij willen horizontaal instromen, dus zonder onze opzet te veranderen. We trainen nog steeds maar drie keer in de week. Maar we gaan niet twee jaar meehobbelen en dan terug naar de topklasse, we willen doorgroeien en dan gelden alle eisen over twee jaar ook voor ons. Trouwens, aan de veiligheidseisen moeten we ons nu al houden, niet van de KNVB maar wel van de burgemeester, de brandweer en de politie."

Net als de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente, die tijdens de tweejarige proef ook in de Jupiler League spelen, kan Achilles niet promoveren naar de eredivisie. "Dan zijn de eisen nog hoger, dat is onmogelijk", beaamt Derks. "Maar ik heb benadrukt dat we wel periodekampioen moeten kunnen worden, al zijn we van de nacompetitie uitgesloten. We doen niet voor spek en bonen mee. Nu we eenmaal voor die pilot hebben gekozen, is de competitie voor iedereen hetzelfde."

En wellicht leidt de proef dan tot een lichte verschuiving in het betaald voetbal. "Misschien is er over twee jaar wel een semi-profcompetitie", voorspelt Derks. "We hebben altijd goed geschoolde spelers gehad, die werk of studie combineerden met amateurvoetbal op hoog niveau. Het mooiste voorbeeld is Tim Verhoeven, die een profcontract had bij Top Oss toen hij hoorde dat hij was ingeloot voor geneeskunde. Hij is toen bij ons komen spelen, heeft in zes jaar zijn studie gedaan en doet nu de opleiding voor kaakspecialist. Je ziet nu al dat de selectie verjongt: er komen louter jonge jongens bij, die er alles aan willen doen om het betaald voetbal te halen. Maar daarnaast blijven ze werken of studeren. Dat is de charme van amateurvoetbal."

Volendam en Groesbeek
Voetbaldorp Groesbeek, met zes verenigingen op 19.000 inwoners, wordt wel vergeleken met Volendam. Een karakteristiek katholiek dorp, van de rest van Oost-Nederland afgesneden door een beboste heuvel en de lange tijd hermetisch gesloten Duitse grens, met een bevolking die net zo eigengereid is als die van het vissersdorp aan het IJsselmeer. "Er zijn wel overeenkomsten", zegt Harrie Derks. "Maar wat voetbal betreft liggen we toch nog ver op Volendam achter."

De naam Derks komt het meest voor op de ledenlijst van Achilles '29, erkent de voorzitter. "Maar er wonen ook veel Derksen in Groesbeek." Zijn opa maakte de oprichting van de club, in mei 1929, mogelijk door het veld achter zijn café De Linde ter beschikking te stellen. "Hij was caféhouder met een paar koeien en hij maakte een keuze voor de jongens die na het voetballen bij hem een biertje kwamen drinken. Mijn vader en zijn drie broers hebben lang in het eerste gespeeld en ook in de generaties daarna zitten veel voetballers. Ja, het is wel een familievereniging."

Sportpark De Heikant ligt 84 jaar later nog steeds achter partycentrum De Linde. Een lekker ouderwets amateurcomplex, waaraan nog wel het een en ander moet veranderen als de club langer in het betaald voetbal wil blijven. Er komen flexibele tribunes bij als er meer kaarten worden verkocht.

Nieuwe opzet Jupiler League
Met vier wedstrijden begint de Jupiler League vanavond om acht uur aan de nieuwe competitie. Daaraan doen twintig clubs mee: na het faillissement van AGOVV en Veendam waren er nog maar zestien clubs over. De KNVB vond aanvulling door Achilles '29, kampioen van de topklasse zondag, te laten instromen. Zaterdag- en algemeen amateurkampioen Katwijk had geen interesse. Ook Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV zijn nieuw in de eerste divisie. Die vier mogen niet promoveren. Na twee jaar wordt gekeken of het experiment wordt voortgezet. Een andere verandering is het loslaten van de vrijdag als vaste speeldag. De clubs mogen voortaan kiezen tussen vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Tot op zekere hoogte dan, want Achilles '29 koos er weliswaar voor om op zaterdagavond zijn thuiswedstrijden af te werken, maar van de negentien tegenstanders werden er elf als risicovol aangemerkt. Voor die wedstrijden bepaalt de KNVB de datum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden