'Ach, zonder witte kindjes is het ook best gezellig in de klas'

reportage Flyeractie voor meer wit op school is 'spannend', al weet niemand wat integratie eigenlijk is

Toen de oudste dochter van Raj Kumari hoorde dat haar broertje moest gaan flyeren - in een T-shirt met de tekst 'Is dit wit genoeg voor u?' - om witte kinderen naar zijn zwarte school te trekken, zei ze: 'Mamma, laat hem thuis. Laat die school zelf die strijd voeren over integratie. Kinderen horen dat niet te doen.'

Maar toch staat Kumari, een rode stip op haar voorhoofd en bij voorkeur Engels sprekend, de volgende ochtend voor het lokaal van groep 3 op de Amsterdamse school De Avonturijn. Binnen zit haar jongste met een T-shirt aan, net als al zijn klasgenootjes. "Mijn dochter heeft wel een beetje gelijk. De school gaat ver. Tot het randje en zelfs daaroverheen. Maar zijn vriendjes doen het, en hij wil graag meedoen."

De Avonturijn in De Pijp en de Catharinaschool in de aangrenzende Rivierenbuurt haalden gisteren het nieuws met hun, door externe publiciteitsmensen bedachte, flyeractie om meer witte kinderen aan te trekken. Behalve T-shirts droegen de kinderen ook folders met de tekst: 'Met de deur in huis: wij zoeken witte leerlingen'. Op de achterflap: 'Open dag op 27 mei: alleen voor witte ouders'. Bij de start van de actie zongen de kinderen in hun T-shirts het 'Regenbooglied' van K3. Goede actie?

De meeste ouders en kinderen zijn enthousiast. "Alleen dat liedje. Dat is schande pakken", zegt een meisje. Willen de kinderen graag meer witte kindjes in de klas? "Zo is het ook wel gezellig", vinden de meesten.

Schooldirecteur Bas van der Geest is dolblij met alle publiciteit, "want het debat over zwarte en witte scholen moet weer worden gevoerd. De politiek moet zich weer met integratie in het onderwijs gaan bemoeien." Volgens scholenkoepel Asko, waar de scholen onder vallen, zoeken de ouders in De Pijp en de Rivierenbuurt, waar steeds meer witte mensen komen wonen, te veel naar hun eigen soort op school.

Is dat een verwijt? Asko-bestuurder Mirjam Leinders krabbelt een beetje terug op die vraag. De Avonturijn is namelijk niet altijd een zwarte school geweest. "Nadat wij een asbestprobleem kregen en nog een zwak Inspectierapport erbovenop, haalden vooral witte ouders hun kind hier van school. Toen werd de school, van gemengd, echt zwart. Die problemen zijn nu al twee jaar weggewerkt, maar nieuwe witte ouders komen er niet meer binnen."

Kortom, de school heeft nog maar 145 leerlingen, en sluiting van De Avonturijn dreigt. Volgens juf Yvonne Verhoeven, die de actie 'heel spannend' vond, is deze echt bedoeld 'voor de school'. Maar wat levert het op voor de leerlingen?

Als haar zevendegroepers na de flyeractie terug de klas instormen, praten ze er vooral over hoe 'schattig' de kleine kinderen uit groep 3 waren die ze op straat mochten begeleiden. Van ontmoetingen met buurtbewoners is het nauwelijks gekomen: de flyers werden in brievenbussen gestopt. Een enkele opmerking van een passant daargelaten, deden de kinderen met hun T-shirts op straat weinig stof opwaaien.

"Waar ging het ons om?", vraagt juf Yvonne. Djamil wijst op de achterkant van zijn T-shirt, met de tekst: 'elk kind heeft recht op integratie'. "Wat is integratie dan?", vraagt juf. "Dat iedereen dezelfde rechten heeft", zegt Amin. "Dat je naar school mag", zegt Djamil.

Volgens directeur Van der Geest is het woord 'integratie' de kinderen vandaag voor het eerst 'aangeboden'. "We zullen het ze nog zes keer moeten uitleggen."

In groep 7 wordt dus nog gewerkt aan het begrip integratie. Wat zouden de kinderen in groep 3 opgestoken hebben van de flyeractie voor witte klasgenootjes? Leinders: "Het past bij een vak als burgerschap. Ouders zijn er bovendien heel blij mee. Het is ook in het belang van de kinderen dat de school blijft bestaan. Zonder meer witte kinderen redden we het niet. We hopen dat na vandaag een clubje ouders zal zeggen: we brengen onze kinderen gezamenlijk naar De Avonturijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden