Column

Ach, vrouwen

Rita Verdonk nam dit weekeinde op gepaste wijze afscheid van haar politieke carrière: in feestzaal La Baraque in Zevenhuizen ('ingang via het pannekoekenhuis'). Tijd voor bezinning zou je denken.

Want Rita heeft ongeveer alles fout gedaan wat een aspirant-premier fout kan doen. Ze pronkte met de 620.000 voorkeurstemmen die ze bij de Kamerverkiezingen van 2006 kreeg, totdat de VVD haar eruit schopte.

Haar lijsttrekkerschap voor Trots op Nederland werd een aaneenschakeling van hilarische blunders, verkeerde presentatie en grootspraak, uitmondend in de finale afgang van 2010. Toen bleek die gouden berg aan voorkeurstemmen tot 52.000 echte stemmen geslonken. Wat ongeveer aan nul Kamerzetels gelijk staat.

Tijd voor een gul handje in eigen boezem? Rita bij haar afscheid: 'Anderen zijn met mijn standpunten aan de haal gegaan en verkochten ze als hun eigen punten. Dat laatste gebeurt nog steeds, elke dag. Als ze het in Den Haag even niet meer weten, pakken ze het Trots-programma erbij.'

Koningin Beatrix hoeft geen premier te worden en is bovendien wat jaartjes ouder en dus wijzer dan Rita. Dat laatste zou je tenminste hopen. Begin dit jaar wenste Bea, tegen de zin van het nationaal collectieve geweten, haar vriend de sultan van Oman officieel te bezoeken. Dit terwijl vredige demonstranten door zijn politie werden doodgeschoten. Toen het bezoek te omstreden werd, zette Beatrix haar zin toch door. Het werd alleen een 'privébezoek' want de koningin droeg geen hoed bij aankomst.

Een zin als 'Sorry, ik ben fout geweest' heeft Beatrix nog nooit in de mond genomen. Integendeel: de koningin wil nu alweer naar Oman reizen. Dit keer officieel en alweer tegen de zin van de volksvertegenwoordigers.

Anne Sinclair is hooguit Franse koningin van het tv-nieuws geweest en bijna Franse First Lady. Maar vooral is ze de bedrogen echtgenote van presidentskandidaat Dominique Strauss-Kahn. Sinds de arrestatie van haar man in New York voor verkrachting, is Anne hem door dik en dun blijven steunen. Maar sinds de zomer zijn tal van nieuwe schandalen rond haar seksverslaafde en gewelddadige man onthuld. Heel Frankrijk smeekt Anne dezer dagen: ga bij dat beest weg!

Maar Anne laat zich liever tot op het bot vernederen dan dat ze haar dwalingen erkent. Afgelopen week klaagde ze gerenommeerde bladen aan voor schending van haar privacy en die van haar man.

Marthe van der Noorda is coach, regisseur en vrouw. Afgelopen zaterdag scheef ze een opiniestuk in Trouw. Samengevat: vrouwen zijn beter dan mannen in het toegeven van fouten. Mannen zijn bang voor gezichtsverlies, vrouwen niet. Vrouwen weten op tijd te stoppen als ze voelen dat ze verdwaald raken. Mannen als Berlusconi en Papandreou niet. Bah, zuchtte mevrouw Van der Noorda: 'Als de mannen in de Italiaanse regering allemaal vrouwen waren geweest, hadden ze gezegd: sorry (...)'.

Mevrouw Van der Noorda, het is niet te laat om u bij de Trouw-lezers te verontschuldigen voor uw hilarische en aandoenlijke veralgemeniseringen over mannen. U bent tenslotte geen aspirant-premier, koningin of virtuele First Lady. Ik zeg, doen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden