Acda & De Munnik beginnen laatste toer in 'hun' Vondelpark

Lekker ongedwongen, gitaarkoffer aan je fiets, op naar het park. Acda & De Munnik doen het graag, en komen morgen net als iedere paar jaar voor een gratis optreden naar het Openluchttheater in het Vondelpark. Dat, net als de stad Amsterdam, vaak terugkeert in hun liedjes.

Een week geleden, in een park in Amsterdam

Had hij zijn leven overzien en schrok zich lam

Uit: 'Het regent zonnestralen'

Thomas Acda was met vakantie toen Paul de Munnik hem belde, vertelde Acda in Vrij Nederland. "Als je terug bent moeten we misschien eens een pilsje pakken." Acda wist genoeg. Even goede vrienden. In maart kondigde het duo aan te stoppen, en adieu te zeggen met een laatste theatertournee, die inmiddels uitverkocht is. Voor de allerlaatste vijf optredens in Carré, maart volgend jaar, waren binnen twintig minuten alle kaartjes weg.

Hoe rook het Vondelpark vannacht?

Hij vraagt het steeds, hij wil het weten

Uit: 'Vondelpark, vannacht'

En toen veranderde dat al geplande optreden in hun geliefde Vondelpark dus opeens in een afscheidsconcert. Zoiets dat je niet mag missen. En waarvoor inmiddels tegen de 40.000 mensen zich op Facebook hebben aangemeld. Nu leert de ervaring dat lang niet iedereen daarvan komt, maar de organisatie verwacht dat het flink druk gaat zijn morgen, zo tegen half vijf wanneer Acda en de Munnik het podium betreden. Misschien wel iets te druk. Toch maakt Frans de Vries van het Openluchttheater zich weinig zorgen. Voorzorgsmaatregelen zijn genomen: "Het eilandje in het Vondelpark wordt afgesloten wanneer de politie het te vol vindt. Er passen ongeveer 4000 man op. Er staan extra hoge hekken klaar", zegt hij. Dus wil je beter zicht hebben dan die ene glimp vanaf de overkant van de Vondelvijver, kom vroeg.

Ik zit weer op het dak, de Eerste Helmersstraat beneden

Zestien sigaretten en een zee van tijd

Uit: 'Eerste Helmersstraat'

Of heb nog even geduld. Vijf dagen later staan ze ook gratis, ook in de openlucht, op het Museumplein, tijdens de Uitmarkt. Daar ben je verzekerd van uitzicht, zegt De Vries. Of slenter morgen toch gewoon, ongedwongen, door dat drukke Vondelpark.

'k Heb uren geslenterd totdat

't Mokums geruis

Me zong welkom thuis

Uit:'Amsterdam (Hij die slentert)'

Acda & De Munnik

Thomas Acda en Paul de Munnik maken al samen muziek sinds 1989, toen ze nog op de Kleinkunstacademie zaten. Halverwege de jaren negentig werden ze kortstondg de populairste Nederlandstalige band, dankzij hun hit 'Niet of nooit geweest'. Deze zomer werd bekend dat ze in maart uit elkaar gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden