Accountantskantoor KPMG betert zijn leven nog niet, integendeel zelfs

FILE PHOTO: The logo of KPMG, a professional service company, is seen at the company's head offices at La Defense business and financial district in Courbevoie near Paris, France. May 16, 2018.  REUTERS/Charles Platiau/File Photo Beeld REUTERS
FILE PHOTO: The logo of KPMG, a professional service company, is seen at the company's head offices at La Defense business and financial district in Courbevoie near Paris, France. May 16, 2018. REUTERS/Charles Platiau/File PhotoBeeld REUTERS

De Engelse toezichthouder had vaker kritiek op KMPG. Nu is het accountantskantoor nog slechter gaan presteren.

Koos Schwartz

Niet alleen in Nederland liggen de vier grote accountantskantoren - KPMG, EY, PricewaterhouseCoopers en Deloitte - onder vuur, in Engeland is dat ook zo. In een rapport uit de Britse toezichthouder op de accountantskantoren harde kritiek op de 'grote vier'. Die moeten de kwaliteit van hun administratieve controles (audits) verbeteren, vindt de toezichthouder, en snel ook. Dat geldt met name voor KPMG, dat er flink van langs kreeg in het rapport.

Net als de Autoriteit Financiële Markten in Nederland voert ook de Britse toezichthouder, de Financial Reporting Council (FRC), jaarlijks controles uit op het werk van de grote accountancyfirma's. En net als de AFM onderzoekt de FRC maar een fractie van alle uitgevoerde administratieve controles. Zo is het harde oordeel van het FRC over KPMG gebaseerd op 23 gevallen. Maar net als in Nederland doemt uit die kleine steekproef in Engeland het beeld op dat de vier veel steken laten vallen.

Onvoldoende

Van die 23 onderzochte KPMG-audits kregen er veertien het stempel 'goed' of 'kleine verbeteringen nodig'. In zeven gevallen waren er 'verbeteringen' nodig en in één geval 'significante verbeteringen'. Van die 23 audits hadden er zestien betrekking op grote beursgenoteerde ondernemingen. Vooral daar schortte er nogal wat aan. Alle zeven audits die volgens de FRC 'verbeteringen' behoefden én die ene die 'significant' tekort schoot, betroffen die grote ondernemingen. Vrij vertaald: van de zestien audits bij (door de FRC niet met name genoemde) grote bedrijven kregen er acht een voldoende en acht een onvoldoende.

"De algehele kwaliteit van de audits en de vermindering van de kwaliteit in de afgelopen vijf jaar zijn onacceptabel", oordeelt de FRC, dat het aantal controles op KPMG-audits dit jaar met een kwart gaat opvoeren. De FRC uitte de laatste jaren al vaker kritiek op KPMG, waarna de firma beterschap beloofde. Maar van verbetering is volgens de FRC geen sprake, van verslechtering wel. KPMG zegt dat te betreuren en kondigt opnieuw aan zijn leven te beteren.

Weinig verbetering

De conclusies komen voor KPMG op een slecht moment. De firma ligt onder vuur, omdat zij mogelijk tekort is geschoten in het toezicht op het grote bouwbedrijf Carillion. Dat bedrijf, in 2016 nog goed voor een omzet van omgerekend zo'n 6 miljard euro, viel begin dit jaar om. Er werkten toen in Engeland ruim 18.000 mensen voor Carillion. Veel van hen hebben hun baan behouden, omdat andere bouwers de projecten van Carillion overnamen. De FRC onderzoekt momenteel of KPMG in het verleden zijn taken bij Carillion naar behoren heeft vervuld.

Deloitte, PricewaterhouseCoopers en EY (voorheen: Ernst & Young) komen beter uit het onderzoek van het FRC. Maar ook zij scoren te veel onvoldoendes en ook bij hen is er te weinig verbetering zichtbaar, vindt de toezichthouder. In het algemeen zijn accountants niet sceptisch en argwanend genoeg. De audits bij banken moeten beter en accountants gaan nogal eens de fout in bij waardebepalingen van bezittingen van hun klanten, bij het beoordelen van voorzieningen en bij eenmalige afschrijvingen van goodwill. Opvallend is dat volgens de FRC kleinere accountancyfirma's als BDO en Mazars wel beter werk afleveren dan vroeger.

Lees ook: Technologiewedloop in autobranche. Wat in 1967 in Las Vegas begon als een jaarlijkse consumentenbeurs voor elektronica, is uitgegroeid tot het internationale strijdperk van de auto-industrie. Fabrikanten en startups troeven elkaar deze week op de Consumer Electronics Show CES af met snufjes om de auto steeds verder te robotiseren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden