Accenten in de tuin

Het zachte weer doet de bloem knoppen springen. Duizenden bolletjes van de gewone blauwe sneeuwroem (Chionodoxa) die in het najaar onder Forsythia's (Chinees klokje) zijn geplant staan te trappelen om te zien waar ze terechtgekomen zijn. Het kon niet vrolijker want het klokje bloeit nu knalgeel. De snoeibeurt vorig jaar direct na de bloei heeft wel een héél vlammend resultaat opgeleverd.

Rita van der Zalm

Snoeien doe ik trouwens nog steeds op hoop van zegen maar mét het resultaat groeit mijn moed. Nog nooit bloeiden de pluimhortensia's (Hydrangea paniculata) zo rijk als na hun snoeibeurt in het voorjaar. De twijgen van deze typische boerentuinbewoner bogen door onder puntige bloemschermen die ook Hydrangea arborescens 'Annabelle' zo geliefd maken. Alleen in het voorjaar pasten er wat bollen onder en nu staan de vlak boven de grond afgeknipte takken in een roze tapijt van Chionodoxa 'Pink Giant'. Er staan dotten groen tussen van boshyacint die volgende maand de bloei over moet nemen.

Ook het glanzende blad van herfsttijloos (Colchicum autumnale) die met lichtpaarse krokus achtige bloemen vanaf augustus bladerloos bloeit is volop aanwezig. Kritiek op het wel héél royale in het voorjaar verschijnende blad is niet terecht. Maak er gebruik van! Verdeel de in de nazomer te planten bollen mooi tussen kruipende hedera of tussen langs de grond geleide clematis.

Bij helleborus en in het gras tussen narcissen heeft colchicumblad ook een functie. Zo ben ik blij met het eerste zachtgroene ronde blad van stokrozen, een rustpunt tussen de fijne felblauwe aartjes van Scilla bifolia die vóór de stokrozen uitstoelen hun kans grijpen. Wollig grijs blad van Lychnis coronaria 'Alba' speelt chaperonne voor het wufte specietulpje Tulipa polychroma dat is uitgedost in wit met zilveren schaduwen en een geel hart.

Ook het zeegroene behaarde blad van de toorts of stalkaars (Verbascum) vervult een onmisbare rol: de bijzondere blauw gestreepte Crocus 'Skyline' gebruikt het als decor om extra op te vallen. Later bloeit er een van de vele blauwe druifjessoorten tussen, Muscari paradoxum, met breed blad en blauwgrijze toortsen. Deze struise druif heet nu Bellevalia pycnan tha.

Tuinieren is jaarrond kijken en opschrijven. Tussen voorjaarsbollen is het jonge blad van vaste planten en knollen als Arum italicum 'Marmoratum' broodnodig als stoffering. Vooral met bollen en knollen kunnen er accenten gezet worden of reliëf in de tuin gebracht. Zo heb ik veel bodembedekkende kleine hosta's als 'Special Gift' en 'Dew Drops' en dan blijft er heel wat ruimte over tot aan de wolken.

Liatris spicata 'Floristan Weiss', een knol met zeventig centimer hoge wolwitte toortsen tussen juli en september was een oplossing samen met luchtige grassen en de sierui Allium macleanii die met kleine lichtpaarse poederdonsachtige bloemen bloeit.

Op zoek naar lage bloeiers die tegen vocht en schaduw kunnen kwam ik bij niet alledaagse primula's terecht. Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris), slanke sleutelbloem met hangende gele kopjes (Primula elatoir) en de Gulden sleutelbloem, óók hangend geel maar met groene blazen onder de bloem hadden allang hun draai bij mij gevonden maar kregen buitenlands gezelschap van een lage purperbladige en roze bloeiende Primula pruhonicensis 'Garryarde Guinevere'. Daar is vele malen het mes in gezet om stukjes weg te geven. Guinevere groeit dan vliegensvlug weer aan zoals ook Primula 'Gold Lace', die zwarte bloemblaadjes heeft met een klein gouden randje. Snoeien en stekken is zo gek nog niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden