Accent Fortis verschuift door NMKN naar België

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De financiële groep Fortis heeft haar positie op de Belgische markt verder versterkt nu de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) in de 'stal' komt. Daarmee is het accent van de werkzaamheden van het concern, dat zowel Nederland als België ziet als thuismarkten, enigzins uit balans geraakt.

In België was Fortis, via AG, al de grootste verzekeraar. Met de verwerving eind 1993 van ASLK bank werd het concern de derde bank van België waar het gaat om de particuliere markt. Nu NMKN erbij komt, staat het concern ook in de top als het gaat om de financiering van het bedrijfsleven.

Zo voortvarend als het concern is op Belgisch grondgebied, zo stroef verloopt de groei via aankopen van concurrenten in Nederland. Verzekeraar Amev is de derde qua grootte en steekt Aegon noch Nationale-Nederlanden naar de kroon, terwijl VSB Bank de vierde bank is - en blijft. VSB hoopte onlangs een sprong vooruit te kunnen maken door Crédit Lyonnais Bank Nederland te kopen. Maar de Generale Bank, de grootste in België en dus ook daar een gewisse concurrent van Fortis, was de Hollanders te vlug af.

Van de totale baten van Fortis (16 miljard ecu in 1994) kwam de helft uit België, en slechts 22 procent uit Nederland. Door het succes bij de overname van NMKN slaat de concernbalans nu nog zwaarder door naar België. In Nederland wil Fortis nog steeds groeien, “maar dat zal nu vooral op eigen kracht moeten en dat duurt dus langer”, aldus een concern-woordvoerder. Want partijen van enige omvang in de Nederlandse markt om over te nemen zijn er nauwelijks.

De nieuwe Belgische aanwinst, NMKN, past prachtig bij ASLK. De laatste is vooral een bank voor particulieren, een 'nabijheidsbank' zoals de Belgen zeggen. Een bank zonder poespas die dicht bij de consumenten staat. Vroeger vooral gericht op sparen, tegenwoordig breder georiënteerd (ook betalingsverkeer, hypotheken en dergelijke). NMKN is vooral groot in investeringskredieten aan het bedrijfsleven. Maar ook particulieren kunnen er voor 'kasbonnen' terecht, een manier van lenen.

Dat de Belgische overheid voor de tweede maal zaken wilde doen met Fortis, mag als een succes gezien worden. ASLK werd twee jaar geleden al door diezelfde overheid verkocht aan Fortis na een openbare procedure. De Belgische staat heeft slechts 50 procent van NMKN in handen. Die 410 duizend aandelen worden voor 10 260 frank per stuk overgenomen. De rest, die op de Brusselse beurs wordt genoteerd, zal ASLK via een openbaar bod proberen te verwerven.

Het succes van Fortis op de Belgische markt, staat in schril contrast met de prestaties van de andere Nederlandse financiële concerns. Met name ING en ABN Amro hebben gepoogd van België hun tweede thuismarkt te maken. Beide concerns slaagden daar niet in.

Kans voorbij

ING heeft lange tijd gehoopt de hand te leggen op Banque Brussel Lambert, maar deze (tweede) bank van België kreeg te maken met onrust onder de aandeelhouders, en de kans ging voorbij. Inmiddels lijkt de strategie van een tweede thuismarkt verlaten, en poogt ING (net als ABN Amro) naast de Nederlandse thuismarkt een belangrijke partij te worden in corporate banking, een wereldmarkt.

Ook ABN Amro heeft een 'mislukte verloving' in België achter de rug. Hier betrof het een reeds aangekondigde fusie tussen Amrobank en de Belgische Generale Bank. Die ketste af. Formeel omdat er juridisch en fiscaal teveel belemmeringen voor een fusie over de grens waren. Informeel is echter bekend dat de Franse kliek bij de Generale op het laatste nippertje de macht greep en de overname blokkeerde.

En daarmee is direct ook duidelijker waarom Fortis wel lukt wat haar veel grotere branchegenoten in Nederland niet voor elkaar weten te krijgen. Toen Amev en VSB samengingen met de Belgische verzekeraar AG werd besloten tot een concernstructuur met twee voorzitters: een Belg en een Nederlander. Er is geen sprake van samensmelting van Nederlandse en Belgische activiteiten. In België heb je AG en ASLK, en binnenkort NMKN erbij. In Nederland bestaat Fortis uit Amev en VSB en wat kleiner spul. Dat betekent dat de identiteit van de opgekochte bedrijven blijft behouden.

Ook bij de overname van NMKN speelde dat behoud van eigenheid vermoedelijk een rol. NMKN blijft onder eigen naam opereren al komt het bedrijf onder de Fortis-paraplu te hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden