Abvakabo stelt kabinet ultimatum over zorg

Een vrouw gaat in overleg met Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk (R) voor aanvang van een protestmars - eerder deze maand -voor betere zorg.Beeld anp

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. De FNV-bond Abvakabo heeft een 'eindbod' op tafel gelegd. Reageert het kabinet niet voor zaterdag 12.00 uur, dan zal de bond 's middags waarschijnlijk tegen het sociaal akkoord stemmen dat met kabinet en werkgevers is gesloten.

Dat akkoord wordt zaterdagmiddag besproken in de Federatieraad van de FNV, waarin alle aangesloten bonden zijn vertegenwoordigd.

Een ingewijde binnen Abvakabo heeft dat vrijdag gezegd. Het eindbod van de Abvakabo houdt in dat 0,3 procent van de loonruimte voor de thuiszorg beschikbaar komt. Met dat geld zou het dreigende verlies van 100.000 banen in de thuiszorg kunnen worden voorkomen, volgens de bond. Bovendien zouden er dan nog honderden miljoenen overblijven voor onder meer gehandicaptenzorg.

Volgens de Abvakabo heeft het kabinet de afgelopen dagen alleen aangeboden de voorgenomen bezuinigingen op de thuiszorg deels terug te draaien. Daardoor zouden niet 100.000, maar 'slechts' 65.000 banen hoeven te sneuvelen. 'Volstrekt onacceptabel', aldus de bond.

Het kabinet wil volgens het regeerakkoord meer dan 1 miljard euro korten op de thuiszorg. De bonden zeggen dat dat 100.000 banen kost. Het kabinet heeft dat cijfer nooit bevestigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden