Absolute onkreukbaarheid van elke politicus is een onmogelijk eis

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De beslissing van het VVD-Kamerlid Mathijs Huizing om zijn zetel op te geven, valt slechts te respecteren. Huizing maakte voor de tweede keer in drie jaar bekend dat hij met de auto werd aangehouden met een te hoog alcoholpromillage in zijn bloed. Een ernstig vergrijp, geen misverstand daarover. De drinkende verkeersdeelnemer brengt zichzelf en anderen willens en wetens in gevaar. Zeker een politicus, van wie terecht gesteld wordt dat hij een voorbeeldfunctie heeft, dient verre te blijven van dergelijk gedrag.

Het ligt echter heel anders als mocht blijken dat Huizing zo snel was met zijn beslissing om zijn politieke loopbaan te beëindigen onder druk van wat steeds meer begint te lijken op een golf van fatsoensrakkerij in diverse politieke partijen. Huizing laat zich daar niet over uit, het blijft dus gissen.

De voorzitter van de VVD en zijn PvdA-collega Hans Spekman zijn echter wel bijzonder druk bezig met integriteit en de voorbeeldfunctie van politici die de partij vertegenwoordigen. Korthals eist absolute integriteit van zijn partijgenoten. Spekman gaat nog een stap verder. Hij maakte dinsdag bekend een integriteitscommissie te willen instellen in de PvdA. De commissie, aldus Spekman, moet het partijbestuur adviseren in gevallen waarin de integriteit van een PvdA-politicus in het geding is en 'de permanente discussie over integriteitskwesties in de partij aanwakkeren'.

In gevallen dat sprake is van gewin uit de politieke functie of duidelijke corruptie is er uiteraard geen discussie mogelijk. Zoals in het geval van de voor de VVD als gedeputeerde in Noord-Holland werkende Ton Hooijmaijers, die inmiddels door de rechter veroordeeld is.

Er is echter een enorm grijs gebied waarin dat op zich loffelijke streven naar brandschone politici in het tegendeel gaat verkeren. De gang van zaken rond de declaraties van Bram Peper, destijds burgemeester van Rotterdam, ligt nog vers in het geheugen. Pepers loopbaan was al definitief gebroken toen hem alsnog eerherstel verleend moest worden.

Van politici verwachten we dat ze met zijn allen een afspiegeling vormen van de samenleving. Het is dan logisch dat niet iedereen altijd even brandschoon kan zijn.

Natuurlijk moet de integriteit van een politicus vooropstaan. De vraag is echter of partijen in hun ijver niet schromelijk gaan overdrijven en zo de voorwaarden scheppen voor een heksenjacht. Daarmee is ook de vraag gesteld of Huizing wel een geheel zelfstandige afweging maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden