Abrupt ontslaat Eijk de perschef

Weer zijn twee stafleden vertrokken uit het aartsbisdom. Perschef Loek Sinselmeijer (60) is op staande voet ontslagen, het hoofd personeelszaken is onlangs zelf opgestapt. Bronnen spreken al van een zuiveringsactie. Eerder ontsloeg aartsbisschop Wim Eijk vicaris-generaal Rentinck die negentien jaar in die functie had gewerkt. Theologe Maria ter Steeg kreeg onlangs te horen dat ze geen deel meer uitmaakte van de bisdomraad. Met haar verdween de laatste vrouw uit een hoger bestuursorgaan van het aartsbisdom.

Niet bekend is om welke reden perschef Sinselmeijer is ontslagen. Hij was niet meer bereikbaar voor commentaar. Zijn taak wordt tijdelijk waargenomen door kanselier Hans Zuijdwijk. Hij is begin dit jaar met de nieuwe aartsbisschop meegekomen uit het bisdom Groningen. Zuijdwijk maakt deel uit van de nieuwe, kleine staf van het aartsbisdom.

Dat aartsbisschop Eijk op belangrijke posten van zijn nieuwe bisdom wijzigingen aanbrengt, is niet zo vreemd. De financiële situatie van het aartsbisdom is belabberd. Er moet stevig gesaneerd en gereorganiseerd worden om een faillissement te voorkomen.

Binnen het bisdom krijgt Eijk wat dat betreft ook begrip. Kritiek is er op de wijze waarop hij medewerkers meedeelt dat hij geen gebruik meer wil maken van hun diensten.

Zo wordt in brede kring schande gesproken van de manier waarop aartsbisschop Eijk de vorige vicaris-generaal, Piet Rentinck, de wacht heeft aangezegd.

In de nieuwe staf zitten naast kanselier Zuijdwijk ook vicaris-generaal Ted Hoogeboom en de nieuwe econoom, Boeser. De andere vicaris, bisschop Gerard de Korte, maakt geen deel uit van de staf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden