Abraham trekt door de woestijn op de tonen van Morricone

The Bible, Abraham, vanavond 21.01-22.42 uur, Ned. 1.

PETER SIERKSMA

Toch zijn er in het verleden genoeg pogingen gedaan om God of Christus af te beelden. In de beeldende kunst vaak met succes. Met de film ligt het anders. Jezus zien lopen bij Rembrandt is iets anders dan Hem zien lopen in een film. Kijk maar naar 'Jesus Christ Superstar' (Wat een hippie!) of 'The last temptation of Christ' (Dafoe: net te glad). Nee, het blijft ondoenlijk de Allerhoogste in beeld te krijgen, zonder dat het lullig of blasfemisch wordt.

Ondanks de bergen die bij een verfilming van de Bijbel verzet moeten worden, heeft de de NCRV het aangedurfd de komende jaren in maar liefst 21 delen een speciaal voor televisie geproduceerde verfilming van het Oude Testament uit te zenden. De reeks begint met de aartsvaders Abraham (2 delen) en Jacob. Deze eerste drie delen worden dit jaar nog uitgezonden. Daarna wordt de serie vervolgd met Jozef (de film had al klaar moeten zijn, maar om technische redenen is dat nog niet het geval), Richteren (3 delen), Koningen (Saul, David, Salomo) de profeten (Jesaja, Jeremia, Elia, Daniël) en tenslotte Esther en Job. De productie, die ongeveer tot 1999 zal duren, kost in totaal ongeveer 120 miljoen dollar en is in handen van drie grote producenten: de Italiaanse filmmaatschappij Lux, het Duitse Beta Film en Ted Turner's TNT. De NCRV is een van de kleinere co-producenten van het project.

Het idee voor de serie is afkomstig van oud-Rai-directeur Ettore Bernabei en zijn Duitse collega Leo Kirch (Beta-film). Het was hun droom te laten zien dat de traditioneel door joden, christenen, moslims en humanisten serieus genomen waarden over gezin, trouw en sociale rechtvaardigheid ook nu hun betekenis nog niet verloren hebben. In die zin spreken zij zelfs van een 'vredesproject'.

Over de vorm was men ook uitgesproken: geen soap mocht het worden en evenmin een Cecil B. De Mille-achtig Hollywood-spektakel. Nee, gekozen werd voor een serieuze benadering waarin naar een zo getrouw mogelijke weergave van de oud-testamentische verhalen gestreefd werd. Om de aantrekkingskracht van de serie te vergroten werd gekozen voor een opmerkelijke cast, waarbij veel grote namen aan bod kwamen: zo is in Abraham, waarvan het eerste deel vanavond uitgezonden wordt, Richard Harris in de hoofdrol te zien, terwijl Barbara Hershey (Sarai) en Maximilian Schell (farao) eveneens belangrijke rollen vervullen. Verder werden er verschillende regisseurs aangetrokken waaronder Joseph Sargent (Lassie, FBI, Star Trek) voor 'Abraham' en de Italiaanse regisseur Ermanno Olmi voor 'De schepping en de zondvloed'. Olmi's film, die onlangs in Venetië in première ging, is echter een buitenbeentje en zal ook later worden uitgezonden.

Tenslotte het resultaat. Over de beelden en het landschap (de serie werd opgenomen in Marokko op de grens van het Atlas-gebergte en de woestijn) niets dan goeds. God in de lucht die Abraham roept is indrukwekkend, de piëteit duidelijk. Maar eveneens duidelijk bij het zien van de eerste aflevering was de 'overacting' van de acteurs waar het om emoties (hoop, wanhoop) gaat. En dan dat trage gezeul door de woestijn. Of het nu van Ur naar Kanaün is, of van Kanaün naar Egypte, altijd maar dat geploeter en dan op de muziek van Ennio Morricone. Dat maakt wat wee.

En Abraham zelf? Hij is net teveel een zoeker en te weinig een geroepene. Maar misschien leg ik nu te veel op alle slakken zout en moet de poging meer geprezen worden. Bij deze.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden