ABP wil meer tamtam van gepensioneerden

REPORTAGE Pensioenfonds waarschuwt voor uitblijven indexering

"Ik wil jullie niet bang maken, maar jullie moeten je ernstig zorgen maken of de pensioenfondsen in de toekomst nog wel kunnen indexeren." Ton Rolvink, bestuurslid bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, houdt een zaal met 65-plussers voor dat ze er serieus rekening mee moeten houden dat hun pensioen niet meer omhoog gaat.

"Ik baal echt als een stekker van de nieuwe regels", benadrukt Rolvink meerdere malen tegenover de ruim honderd geïnteresseerde gepensioneerden die eerder deze week in Den Haag op de informatiemiddag zijn afgekomen. Pensioenfondsen moeten van de overheid meer buffers aanleggen en moeten sneller op uitkeringen korten als er financiële tegenvallers zijn. "Mogen jullie ook nog iets zelf bepalen?", wilden de aanwezigen weten.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) houdt voor het derde jaar op rij een twintigtal bijeenkomsten in het hele land om hun deelnemers te informeren over wat het fonds doet. Telkens zit de zaal vol met gepensioneerden. Slechts een handjevol veertigers en vijftigers komt op de bijeenkomst af.

"We organiseren ze op verschillende tijdstippen om te kijken of er dan meer jonge deelnemers komen, maar telkens is meer dan 90 procent boven de 65 jaar en voornamelijk man", vertelt ABP-woordvoerder Jos van Dijk. Vorig jaar was het heel druk toen er gekort werd op de pensioenen, en nog steeds gaan de meeste vragen over de indexatie, aldus Van Dijk.

In Den Haag hebben de deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland vooral veel vragen over de rol van het ABP. Het stoort de gepensioneerden dat het ABP niet zelf cijfers mag hanteren over de verwachte levensverwachting maar die van het Centraal Bureau voor de Statistiek moet gebruiken. Op alle vragen over premies, dekkingsgraden en rentepercentages luidt het antwoord dat de regels het zo voorschrijven.

Het ABP is 'slechts' een uitvoerder van pensioenafspraken die anderen maken. Vicevoorzitter De Veer legt nog eens uit dat het de werkgevers en werknemers zijn die de premie vaststellen, niet het ABP. "U loopt de overheid te verdedigen die u in een houdgreep houdt", bromt een deelnemer in het publiek.

De ABP-bestuurder ziet dat anders. "Ik vertel een helder verhaal over de regels. We hebben natuurlijk wel invloed. Achter de schermen praten we veel. Zo is de kennis op het departement over pensioenen momenteel heel dun, dus wij rekenen mee met het ministerie en proberen zo invloed te hebben op de nieuwe regels. Maar we leven in een parlementaire democratie. Het parlement maakt de regels. Als u het er niet mee eens bent, moet u bij de Kamerleden zijn."

Rolvink roept de 2,8 miljoen deelnemers van ABP op om zich meer te laten horen in het publieke debat. "We moeten straks veiliger beleggen. Daar word ik niet blij van. Mijn taak is immers om een zo hoog mogelijk rendement te halen, uiteraard binnen bepaalde veiligheidsmarges. Bent u het ook niet eens met de nieuwe regels? Zeg het op een verjaardag, schrijf een stukje naar de krant of benader een Kamerlid."

Sinds kort kan iedereen toetreden tot de deelnemersraad van ABP, het adviesorgaan van het pensioenfonds. Voorheen benoemden vakbonden de leden. Nu zijn er verkiezingen. Gisteren werd bekend dat er zeven mensen in de raad zijn gekomen die niet verbonden zijn aan een vakbond. In de deelnemersraad zitten 32 mensen. De opkomst was teleurstellend. Nog geen 5 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden