'ABP neemt grote risico's met het geld van jongeren'

INTERVIEW | Lid van deelnemersraad hoopt op meer democratie

Een aardverschuiving. Een revolutie. De 28-jarige Myrthe de Jong komt woorden tekort om te beschrijven hoe goed het is dat er eindelijk onafhankelijke deelnemers zoals zijzelf in het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP komen. "Het bestuur en de toezichthouders waren bij pensioenfondsen altijd vakbondsmensen en werkgevers. Ze controleerden dus zichzelf. Dat is onwenselijk."

Vanaf 1 juli zit De Jong met vier anderen van de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP) in het verantwoordingsorgaan van ABP. Met vijf van de negentien zetels werd de LvOP in één keer de grootste fractie. "Een enorme verandering", noemt lijsttrekker Myrthe de Jong het. "De uitslag laat zien dat veel kiezers het niet eens zijn met de manier waarop pensioenfondsen nu worden bestuurd."

De Jong werkte als beleidsambtenaar bij het ministerie van financiën en vind al langer dat het bestuur van 'haar' pensioenfonds onverstandige beslissingen neemt. Het ABP verhoogt de pensioenen te snel, meent ze. "Het bestuur zou voorzichtiger moeten omgaan met het geld van de deelnemers. Eerst indexeren en vervolgens het jaar erop weer korten zorgt ervoor dat het vertrouwen in het pensioenstelsel nog verder afneemt."

Het ABP-bestuur klaagt steen en been over het 'strenge' nieuwe pensioenstelsel van staatssecretaris Klijnsma waardoor het minder snel de pensioenen mag aanpassen aan de inflatie. "Het koopkrachtverlies voor ouderen kan oplopen tot 10 procent", waarschuwde ABP-voorzitter Henk Brouwer dinsdag nog.

Veel gepensioneerden vinden dat ze recht hebben op wat hen ooit is toegezegd. De Jong: "Dat begrijp ik wel, maar dat is door de vergrijzing en de gestegen levensverwachting niet mogelijk. Doordat ABP en de vakbonden toch jaarlijks het pensioen willen verhogen, maken jongeren zich zorgen over wat er later voor hen over is."

Het ABP-bestuur vindt het 'ook niet leuk' dat jongeren minder pensioen krijgen, maar 'wel nodig'. Het fonds benadrukt dat solidariteit belangrijk is. "Maar wat is solidariteit", reageert De Jong geïrriteerd. "Als het om bijdragen van rijk naar arm ging, was ik het met ABP eens. Maar nu betalen juist de armen voor de rijkeren."

De jonge ambtenaar memoreert aan de jaren waarin de huidige gepensioneerde helemaal geen premie hoefde te betalen. Nu gaat 20 procent van het salaris naar het pensioen. "Een lager opgeleide man betaalt maar liefst de helft van zijn premie voor anderen in het fonds. Dat noem ik omgekeerde solidariteit. Het kan zoveel eerlijker."

Ook over de kosten die ABP maakt bij het beleggen, is de LvOP kritisch. "Ze zeggen dat ze de kosten laag houden, maar vergeleken met andere fondsen zitten ze juist hoog. Het ABP kent veel oudere deelnemers. Een grijs fonds zou voorzichtiger moeten beleggen dan een gemiddeld fonds. Tegenvallers leiden immers sneller tot kortingen."

Wat De Jong verder stoort, is de fanatieke lobby van ABP voor aanpassing van de rekenrente. "ABP adverteerde paginagroot in dagbladen voor een hogere rekenrente die positief is voor gepensioneerden en veel risico's meebrengt voor jongeren. Dat doen ze met ons geld, terwijl veel deelnemers van ABP het daar helemaal niet mee eens zijn."

Voor de verkiezing voor het nieuwe verantwoordingsorgaan van ABP was nauwelijks budget. De Jong: "Wij hebben geen leden zoals de vakbonden en ook geen campagnekanalen, alleen ons eigen sociale netwerk. Dat het dan toch lukt om met vijf zetels in de deelnemersraad te komen, is fantastisch."

De opkomst was heel laag. Van de ruim 1,1 miljoen actieve deelnemers bij het ABP hebben slechts 31.463 mensen gestemd. "Ik denk dat dat komt doordat mensen decennia nergens iets over te zeggen hadden."

Kan het nieuwe verantwoordingsorgaan wel echt iets betekenen? "Goeie vraag. We zitten niet in het bestuur. We kunnen alleen met ze praten. De praktijk moet uitwijzen wat dat oplevert. We zullen vooral veel kritische vragen stellen. Ik hoop dat het een begin is van een veel democratischer pensioenfonds. Wie weet mogen deelnemers ooit ook het bestuur kiezen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden