ABP kiest voor het avontuur van groen beleggen

Natuurlijk blijft het rendement vooropstaan bij pensioenfonds ABP. Anders zou het pensioen van de 2,8 miljoen leden in gevaar komen. En juist daarom zet het grootste pensioenfonds van Nederland vol in op duurzaam beleggen.

Dat heeft nogal wat gevolgen. Zo moet vermoedelijk een derde van de beursfondsen plaatsmaken voor nieuwe, groenere fondsen. Binnen vijf jaar zal het aantal bedrijven waarvan ABP aandelen heeft krimpen van 5000 naar 3500.

"Het is een avontuur", zei ABP-voorzitter Corien Wortmann. "Maar wel een dat is gebaseerd op onderzoek."

Dat onderzoek laat zien dat duurzaam beleggen loont. Zeker op de lange termijn zijn vervuilende bedrijven een groot risico in de aandelenportefeuille. In dat verband spreken kritische volgers van het ABP, zoals de actiegroep ABP fossielvrij, vaak van de carbon bubble. Deze zeepbel zit vol met de reserves kolen, gas en olie die energiebedrijven niet onder de grond vandaan kunnen halen door de gevolgen van de klimaatverandering. Die reserves staan echter wel op de balans, waardoor de energiebedrijven overgewaardeerd zijn.

ABP fossielvrij vindt dat het ABP niet ver genoeg gaat. De actiegroep wil dat ABP helemaal stopt met fossiele brandstoffen. Dat gaat voorzitter Wortmann te ver. "Zelfs in 2035 hebben we nog fossiele brandstoffen nodig, anders gaat het licht in Utrecht uit. Wat wij doen, is de transitie naar duurzaam aanjagen, maar fossiele brandstoffen blijven voorlopig belangrijk."

De beursgenoteerde bedrijven waar ABP nu in belegt, zullen binnenkort allemaal opnieuw moeten solliciteren voor een plek in de portefeuille. Voor kolenbedrijven zal het lastig worden om bij ABP te blijven. Tenzij zij aankondigen maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verminderen.

De harde doelstelling van het ABP is namelijk om in 2020 de uitstoot van CO2 in de aandelenportefeuille met een kwart te verminderen. Daarvoor kunnen energiebedrijven die nu kolen stoken, overgaan op gas. Dat zorgt voor minder vervuiling, maar duurzaam is het niet. "Daarom moeten bedrijven wel aangeven dat zij op termijn overgaan op echt duurzaam, anders verdwijnen ze uit de portefeuille", zegt Wortmann.

De stap van het ABP komt op een moment dat de dekkingsgraden van het pensioenfonds sterk onder druk staan en rendementen onder het vergrootglas liggen. Maar de dekkingsgraden hebben volgens het ABP meer last van de lage rente, dan van slechte rendementen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden