ABP en Zorg&Welzijn beleggen het groenst

Pensioenfondsen in toptien van internationale ranglijst

STIJN TIELEMANS

Van de vijfhonderd grootste vermogensbeheerders ter wereld, horen de Nederlandse pensioenfondsen ABP voor ambtenaren en PFZW voor zorg en welzijn dit jaar bij de tien duurzaamste beleggers. Deze twee fondsen krijgen van het Asset Owners Disclosure Project (AODP) een AAA- score.

AODP is een onafhankelijke internationale organisatie die wil dat investeerders meer rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering. Volgens AODP trekt iets meer dan de helft van de vermogensbeheerders wereldwijd zich niets aan van klimaatdoelstellingen, en staat bij hen een maximaal rendement voor hun deelnemers voorop.

De duurzaamste vermogensbeheerder komt uit Australië. Local Government Super beheert daar voor 90.000 deelnemers omgerekend zo'n 7 miljard euro. Als een van de weinige pensioenfondsen weet Local Government Super wat de uitstoot is van zijn beleggingsportefeuille. Nummer twee en drie zijn pensioenfondsen uit Noorwegen en de Verenigde Staten.

AODP keek hoeveel schone investeringen de fondsen beleggingsportefeuille hebben. Daarbij gaat het onder meer om beleggingen in zonne- en windenergie of verantwoorde landbouw. Daarnaast gingen de onderzoekers na in hoeverre de beleggers zich bemoeien met de bedrijven waarin zij investeren.

Ook keek AODP naar de balans tussen duurzame en niet-duurzame investeringen en de risico's die de beleggers lopen door vast te houden aan beleggingen in fossiele brandstoffen. De verandering naar duurzamere investeringen kan leiden tot een aanzienlijke waardevermindering van een belegging in een kolenmijn of een elektriciteitscentrale. Een ander beoordelingscriterium is de openheid van de fondsen en verzekeraars over hun keuzes voor bepaalde beleggingen.

ABP stond vorig jaar nog beduidend lager: op plek 28. De pensioenuitvoerder van ABP is APG. Deze pensioenbelegger merkt dat ABP actief zoekt naar de mogelijkheden in de duurzame energie. "Binnen drie jaar wil ABP zijn beleggingen in duurzame energie verdubbelen", zegt Harmen Geers namens APG. "Anderhalf jaar geleden vond ABP het nog te risicovol om te beleggen in windenergie op zee. Maar de wensen van het pensioenfonds zijn veranderd. Ook hebben wij eind vorig jaar 250 miljoen euro uitgetrokken om waterkrachtcentrales te bouwen in Scandinavië."

Die focus op duurzaamheid hoeft niet ten koste te gaan van het rendement voor ABP's deelnemers, zegt Geers. "Wij denken dat die twee samen kunnen gaan. Als APG in één keer al zijn beleggingen in oliebedrijven zou verkopen, dan kunnen wij onze rol als aandeelhouder ook niet meer gebruiken om die ondernemingen te sturen en duurzamer te maken."

Niet alles bij ABP hoeft per se groen te zijn. Het pensioenfonds houdt zich aan de ESG-criteria van onder meer de Verenigde Naties. ESG staat voor Environment (natuur), Social (sociale rechten) en Governance (goed bestuur). Volgens die regelgeving mag ABP beleggen in bijvoorbeeld kernwapens. Het pensioenfonds kiest ervoor dat ook te doen. "Volgens het non-proliferatieverdrag mag Amerika kernwapens hebben. Dus als wij beleggen in Boeing, dat onderdelen maakt voor lanceersystemen in Amerika, dan is het oké. Maar wij investeren in Boeing omdat het een groot bedrijf is."

De slechtst presterende pensioenfondsen uit Nederland zijn het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven en AFP, het fonds van AkzoNobel. Zij konden of wilden gisteren niet reageren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden