ABP belegt in fabrikant doodstraf-gif VS

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pensioenfonds ABP belegt in een farmaceutisch bedrijf dat een injectiestof maakt die in de Verenigde Staten bij executies wordt gebruikt. De Britse organisatie Reprieve, die opkomt voor ter dood veroordeelden, heeft het ABP gevraagd investeringen te staken in Hospira. De firma produceert onder meer een middel dat tijdens de executie de hartspier van de veroordeelde stillegt.

Het pensioenfonds zegt niet te hebben geweten dat Hospira stoffen levert aan het Amerikaanse gevangeniswezen. Het ABP zal zonodig het bedrijf aanspreken op schending van een VN-richtlijn op het gebied van mensenrechten, aldus een woordvoerder. Volgens eigen opgave belegde het ABP vorig jaar voor 5 miljoen euro in Hospira.

Het Amerikaanse bedrijf, dat in Almere een hoofdkantoor heeft voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, produceert onder meer injecteerbare geneesmiddelen voor ziekenhuisgebruik. Een van de producten is kaliumchloride, een middel dat in ziekenhuizen wordt toegediend aan patiënten met een kaliumtekort. Bij het uitvoeren van de doodstraf wordt kaliumchloride in vloeibare vorm in een hoge dosering toegediend om de hartspier stil te leggen, nadat de veroordeelde al met een krachtig barbituraat en een spierverslapper onder narcose is gebracht.

Ook andere farmaceutische bedrijven raakten eerder in opspraak omdat zij leverden aan Amerikaanse gevangenissen. Het Deense bedrijf Lundbeck wijzigde in 2011 onder druk van investeerders het verkoopbeleid van een narcosemiddel, toen bleek dat dit werd gebruikt bij executies. Twee andere farmaceutische bedrijven volgden.

Ongerustheid
Hospira blijft de middelen leveren, maar zegt wel dat het niet wil dat ze worden gebruikt bij dodelijke injecties. "Hospira deelt de ongerustheid over het onjuiste gebruik van onze producten bij executies in de VS", aldus woordvoerder Daniel Rosenberg.

Volgens de Britse doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith, directeur van Reprieve, nemen steeds meer farmaceutische bedrijven maatregelen om te voorkomen dat hun producten oneigenlijk worden gebruikt. "Ze zijn toegewijd aan hun uitgangspunt dat ze medicijnen maken die levens redden en niet beëindigen", schrijft hij in een brief aan het ABP. Maar Hospira verzuimt maatregelen te nemen, waardoor volgens Stafford Smith het bedrijf nu een van de belangrijkste leveranciers is voor executiemiddelen.

Het ABP reageerde aanvankelijk niet op de op 21 februari verstuurde brief van Reprieve. Gisteren antwoordde ABP-bestuursvoorzitter Henk Brouwer Reprieve dat het pensioenfonds 'van farmaceutische bedrijven verwacht dat ze een helder beleid hebben om te voorkomen dat zij betrokken raken bij mensenrechtenschendingen'.

De Amsterdamse advocaat Bart Stapert, die in de VS ter dood veroordeelden bijstaat, overweegt juridische stappen tegen het ABP. "Pensioenfondsen horen niet te investeren in bedrijven die bijdragen aan schendingen van mensenrechten. De uitvoering van de doodstraf is een schending van het fundamentele recht op leven."

Farmaceutisch bedrijf eerder in de problemen
Farmaceutisch bedrijf Hospira kwam eerder in opspraak vanwege levering aan Amerikaanse gevangenissen. In 2011 staakte Hospira de productie van het anesthesiemiddel thiopental, dat bij executies werd gebruikt in 33 van de 35 Amerikaanse staten die de doodstraf hebben. Het bedrijf wilde de productie overhevelen naar Italië, maar dit land eiste dat het bedrijf sluitende maatregelen zou nemen om te voorkomen dat Italiaanse thiopental in de VS zou worden toegepast bij executies.

Hierdoor gingen Amerikaanse staten plots een narcosemiddel van het Deense bedrijf Lundbeck bestellen voor hun executies. "Dit gebruik druist in tegen alles waar wij voor staan - het bieden van therapieën die de kwaliteit van leven verbeteren. Maar we kunnen het middel moeilijk van de markt halen, dan zouden we patiënten duperen", aldus Lundbeck.

Door het distributiesysteem te wijzigen, slaagde het bedrijf erin de Amerikaanse gevangenissen uit te sluiten.

Volgens doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith behoort Hospira inmiddels tot een minderheid in de farmaceutische industrie. "Het bedrijf verzuimt zelfs de simpelste stappen te nemen om dit gebruik van hun producten te voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden