Interview

Aboutaleb wil vinger op de zere plek leggen

Ahmed Aboutaleb (r): 'Ik ben dankbaar dat ik hier mijn verhaal voor het voetlicht mocht brengen.' Beeld afp
Ahmed Aboutaleb (r): 'Ik ben dankbaar dat ik hier mijn verhaal voor het voetlicht mocht brengen.'Beeld afp

Tussen een interview met CNN en de hervatting van de conferentie heeft hij even tijd om te bellen. Ahmed Aboutaleb valt op in het Witte Huis, waar president Obama gisteren de tweede dag van een top over gewelddadig extremisme afsloot. Aboutaleb is een van de drie aanwezige Europese burgemeesters, naast die van Parijs en Vilvoorde.

Dinsdagavond Nederlandse tijd opende Aboutaleb de conferentie met een toespraak die onder meer ging over hoe Rotterdam omgaat met moslimterrorisme. Daar werd goed naar geluisterd, zegt de burgemeester, zelf belijdend moslim. "De Amerikaanse vicepresident Joe Biden gaf mij het woord met de aankondiging dat ik niet zomaar wat zeg. Hij maakte ook aantekeningen tijdens mijn toespraak en CNN liet mij die nog eens apart verklaren."

Waarom is uw boodschap uitzonderlijk?
"Hier in Amerika is men heel voorzichtig met de vinger op de zere plek leggen. Men zegt hier dat terrorisme een Amerikaans probleem is, men legt niet de link met de islam. Vanochtend hoorde ik een Joodse vertegenwoordiger pas zeggen waar het over gaat. Het aanwijzen van de bron van het probleem is de eerste stap naar een oplossing.

"Er was ook een Marokkaanse schriftgeleerde die de hand in eigen boezem stak. Hij zei dat zijn 'geloof wordt gehijacked'. Er moet van binnenuit een oplossing komen. Ik hoorde dat in Marokko 50.000 voorgangers worden opgeleid om extremisme het hoofd te bieden. In Saudie-Arabië worden tienduizenden voorgangers opgeleid. Dat is een geluid dat ik hoopvol vind."

In Amerika noemt men extremisme een Amerikaans probleem, zegt u. Uw critici in Nederland vinden dat terrorisme vooral ook een probleem is van Nederland, en dat u, door extremisme en de islam steeds te verbinden, moslims buiten de samenleving zet.
"Ik zet niemand buiten de samenleving. Of je nu een enkel, dubbel of Nederlands paspoort hebt. Deze mensen weten een waarheid te construeren waarin het gelegitimeerd is om aanslagen te plegen. Daar maak ik een gezonde analyse van. Ik zet ze niet weg. Mijn critici ken ik zo ongeveer allemaal bij naam. Het is pijnlijk om de vinger op de zere plek te leggen. Dat besef ik, maar het moet wel gebeuren."

Dat u 'rot op' zei over moslimfundamentalisten na de aanslagen in Parijs, heeft ook Amerika bereikt. Heeft u die woorden herhaald?
"Nee. Mijn Amerikaanse gastheren zijn op de hoogte van wat ik gezegd heb, maar hebben mij daar geen vragen over gesteld."

Wat kan de burgemeester van Rotterdam voor verschil maken, tussen de wereldleiders?
"Ik maak mij als burgemeester geen illusies. In mijn stad kan ik bijdragen aan de stabiliteit. Verder wil ik deelnemen aan de zoektocht hoe we dit probleem gemeenschappelijk moeten oplossen. Ik ben dankbaar dat ik hier mocht spreken en mijn verhaal voor het voetlicht mocht brengen."

U vliegt vandaag terug. Welke opgedane kennis kunt u in Nederland gebruiken?
"Ik heb de tweede dag vooral veel geluisterd naar de Amerikaanse inbreng. De burgemeesters van de steden Minneapolis, Boston en Los Angeles spraken over een pilot die zij gehouden hebben over gemeenschapswerk, jongerenwerk, politie en wetshandhaving. De afgelopen tijd hebben wij in Rotterdam wijkbijeenkomsten georganiseerd en veel geluisterd naar burgers. De komende tijd gaan wij nadenken over wat wij doen en wat wij nog meer kunnen doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden