Aboutaleb steunt politietop in conflict met klokkenluider

rotterdam – - Burgemeester en korpsbeheerder Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt niet dat de politieleiding in zijn stad ’zeer onbehoorlijk’ heeft gehandeld met het jarenlange verbod aan parketwachters om een wapen te dragen.

Aboutaleb reageert hiermee op de voornaamste conclusie van de Commissie integriteit overheid (CIO), eind december. Aanleiding was een klacht van oud-parketwachter en klokkenluider Gerard Suijker van het Rotterdamse korps. Hij verzette zich tegen de beslissing uit medio 2004 om de parketwachters in Rotterdam te verbieden een dienstwapen te dragen. De klokkenluiderscommissie stelde Suijker in het gelijk en noemde de handelwijze van de korpsleiding ’zeer onbehoorlijk en zeer onzorgvuldig’.

Het verbod werd destijds nergens vastgelegd en bekrachtigd. Bovendien strookte de order niet met de bewapeningsregeling. Pas vier dagen nadat Suijker in november 2008 wegens ernstig plichtsverzuim was ontslagen, formaliseerde toenmalig korpsbeheerder Ivo Opstelten de maatregel.

In zijn reactie zegt Aboutaleb dat hij de aanbevelingen van de CIO volledig overneemt. Dit betreft het advies om belangrijke besluiten door bevoegde leidinggevenden te laten nemen en deze besluiten daadwerkelijk vast te leggen. De overwegingen die tot dit advies hebben geleid, wijst Aboutaleb grotendeels af. Hij stelt dat de beslissing over het wapenverbod voor parketwachters in 2004 ’met de beste bedoelingen’ is genomen.

Hij erkent dat de formalisering van dat verbod ’niet juist is verlopen’. Maar naar zijn oordeel was ’in materieel opzicht sprake van een weloverwogen, zorgvuldige en integere beslissing die breed werd gedragen’. De CIO stelde juist dat parketwachters wél orders, maar géén uitleg kregen over hun vragen rond de bewapening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden