Aboutaleb spreekt consul

TROUW

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaat binnenkort in gesprek met de Turkse consul uit zijn stad. Volgens Aboutaleb mengt die zich te veel in Nederlandse kwesties. De consul schreef bijvoorbeeld brieven aan burgemeesters in de regio, over hoe zij met demonstraties moeten omgaan. "Ik accepteer geen inmenging met onze bevolking", zei Aboutaleb gisteren tegen de gemeenteraad.

Sinds de mislukte coup in Turkije zijn ook in Rotterdam de spanningen toegenomen. Aboutaleb organiseerde direct na de staatsgreep een gesprek met verschillende Turkse groeperingen, maar moskeekoepel Diyanet en de islamitische stichting Milli Görüs zegden op het laatste moment af. Aboutaleb hoopt dat een nieuw gesprek mogelijk is, als de spanning wat is afgenomen. "Maar ik kan ze daar niet toe dwingen. Het is geen strafexpeditie."

Het debat in de raad werd fel toen het over de speech ging die Nida-raadslid Aydin Peksert direct na de coup hield, voor het Turkse consulaat. Hij sprak tegenover het Turks-Nederlandse publiek onder meer over 'Onze leider Erdogan'. Toen raadsleden vragen over die speech stelden, reageerde Nida-voorman Nourdin El Ouali woedend. Achter gesloten deuren praten de fractievoorzitters verder over de speech van Peksert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden