interview

Aboutaleb: Laat het debat over de islam nu even rusten

Ahmed Aboutaleb, sinds januari 2009 burgemeester van Rotterdam.  Beeld ANP
Ahmed Aboutaleb, sinds januari 2009 burgemeester van Rotterdam.Beeld ANP

Het debat over de islam in Nederland is zo gespannen dat dossiers als de hoofddoek bij de politie en het Suikerfeest als nationale feestdag beter bevroren kunnen worden, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Niels Markus

“Sommige debatten moet je voeren als de tijd daarvoor rijp is”, zegt Aboutaleb. Hij bepleit geduld in het debat over de plaats van de islam in de samenleving. Sommige politici en opiniemakers proberen ‘met stoom en kokend water’ dingen te forceren, zegt hij. “Intellectueel Nederland acht de tijd rijp voor bepaalde ontwikkelingen, terwijl de meeste Nederlanders nog niet zo ver zijn. Ik ben ongelooflijk voorstander van de weg der geleidelijkheid.”

Het debat over de islam in Nederland wordt al zeker vijftien jaar gevoerd. Dat toont aan hoe gespannen het is, zegt de burgemeester. “De beeldvorming over de islam is buitengewoon negatief. Geen kwestie wordt zo negatief ontvangen als de islam. Het is een moeilijk onderwerp.”

Aboutaleb is voorstander van meer zichtbaarheid van religie in de openbare ruimte, al vraagt hij ook in deze geduld wat betreft de islam. Hij vindt een gebedsoproep vanuit de minaret dan ook niet te vergelijken met klokgelui. Het christendom heeft een eeuwenlange traditie in Nederland, zegt de burgemeester, daarom organiseert de gemeente tijdens de Kerst ook geen evenementen.

Emancipatie

De islam bestaat nu zo’n vijftig jaar in Nederland. “De emancipatie van moslims is nu zover, dat men de laatste twintig jaar in staat is gebedshuizen te bouwen. Dit soort vraagstukken zijn onderwerp van een maatschappelijke ontwikkeling, op een gegeven moment worden dingen misschien meer vanzelfsprekend. Over tien of twintig jaar komt er misschien een moment dat we meer doen met het einde van de ramadan.”

Dat geldt ook voor de hoofddoek bij de politie. Aboutaleb is voor het handhaven van de status quo. “Dat debat nu willen voeren, is niet zinvol. Zeker in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen komt elk standpunt in een gespannen sfeer.”

Neutraliteit voorop

Recent oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de Rotterdamse politie discrimineert door een werkneemster niet toe te staan tijdens het werk een hoofddoek en uniform te dragen. De vrouw beantwoordt vooral de telefoon. De politie vindt dat een agent een ‘neutrale, uniforme gezagsuitstraling’ moet hebben. Woensdagavond liet de politie weten voorlopig niets te veranderen aan de kledingcode. De politie stelt dat ze de ‘neutraliteit’ van de agente voorop vindt staan. De lokale partij in Rotterdam Nida heeft een raadsdebat aangevraagd.

Trouw interviewde de burgemeester samen met het afscheid nemende Rotterdamse raadslid Setkin Sies (ChristenUnie-SGP). Die is voorstander van het geleidelijk toelaten van hoofddoeken bij agentes, te beginnen in stadswijken waar een meerderheid van de bevolking islamitisch is. De bewoners zouden zich immers beter herkennen in een agent met dezelfde religie.

'Ver heen'

Geen goed idee, vindt Aboutaleb. “We zijn echt ver heen als moslims zich alleen goed behartigd voelen door een agent met dezelfde religie. Burgers moeten een agent altijd kunnen vertrouwen. Het uitgangspunt moet zijn dat die zich neutraal opstelt.”

Neutraliteit is niet hetzelfde als uniformiteit, benadrukt hij. “Is een agent die een kruisje draagt neutraler wanneer hij het afdoet? Nee, het blijft dezelfde persoon.” Anderzijds, zegt Aboutaleb, hebben moslims soms het gevoel dat zij niet neutraal bejegend worden door de politie. “Zij vinden dat agenten soms racistisch en etnisch profilerend te werk gaan. Dat gaat dan om agenten die volkomen volgens de voorschriften gekleed zijn. Toch worden zij dan niet als neutraal gezien.”

Lees hier het volledige interview met Aboutaleb en Setkin Sies: "Een leider kijkt verder dan zijn achterban."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden