Aboutaleb houdt deur op kier voor Ajax-fans

Beeld anp

Ajax laat ook de komende 3 jaar zijn supporters thuis als het op bezoek gaat bij Feyenoord. De Amsterdamse clubleiding straft de eigen aanhang daarmee voor het wangedrag zondag tijdens de verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. De 'klassiekers' tussen Ajax en Feyenoord worden al sinds 2009 zonder aanhangers van de bezoekende club gespeeld, na herhaaldelijke confrontaties tussen beide supportersgroepen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft inmiddels echter laten weten dat het voor hem nog helemaal niet vaststaat dat er geen Ajax-supporters naar de Kuip kunnen komen. Hij wil alle opties nog bespreken - met Amsterdam, Ajax, Feyenoord en de supportersverenigingen.

Vuurwerk op veld
Een deel van het Amsterdamse legioen gooide in de beginfase van de bekerfinale tot twee keer toe vuurwerk op het veld, waarna de wedstrijd voor bijna een half uur werd onderbroken.

De beslissing van de Amsterdamse clubleiding om ook de komende 3 jaar geen supporters mee te nemen naar Rotterdam, kon op begrip rekenen bij Feyenoord. 'We snappen het standpunt van Ajax, maar tegelijkertijd willen wij ook de tijd krijgen om - zoals afgesproken - alles rustig te bespreken met de lokale driehoek hier in Rotterdam', zei een woordvoerder van Feyenoord, die benadrukte dat het nog open is of de Rotterdammers wél weer fans gaan meenemen naar Amsterdam.

Het verbod op uitsupporters, dat in februari 2009 werd ingesteld, loopt dit jaar af. Het leek er op dat komend seizoen de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord weer door fans van beide clubs bezocht zou kunnen worden.

De ongeregeldheden van zondag hebben daar echter verandering in gebracht. Ajax besloot woensdag het verbod eenzijdig met 3 jaar te verlengen. Feyenoord heeft op zijn beurt nog geen beslissing genomen over de toekomst. 'Stel dat wij omgekeerd wel supporters willen meenemen, dan hebben we ook Ajax nog nodig. Dat komt later. Over enkele weken hebben we weer overleg met de driehoek, dan zullen we bespreken wat er mogelijk is in de toekomst.'

De Supportersvereniging Ajax (SVA) reageerde teleurgesteld. 'Hoe naïef het ook klinkt, blijft de SVA streven naar normalisatie. Helaas zijn welwillende supporters opnieuw de dupe van het gedrag van een kleine groep, die het voor de rest verpest. Wat ons betreft wordt gekozen voor een dadergerichte aanpak en niet voor collectief straffen.'

Feyenoord: geen besluit over uitsupporters

Feyenoord heeft begrip voor de beslissing van Ajax om ook de komende 3 jaar geen supporters mee te nemen naar de 'klassiekers' in De Kuip. De Rotterdamse club denkt er op zijn beurt nog over na of ze vanaf volgend seizoen weer supporters wil meenemen naar Amsterdam. 'Wij zijn op dit moment nog niet zo ver', liet een woordvoerder van Feyenoord weten.

Dit jaar loopt het verbod op uitsupporters af dat Ajax en Feyenoord in 2009, na een reeks incidenten, hadden afgesproken. Na het wangedrag van de Amsterdamse aanhang zondag tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip heeft Ajax dat verbod woensdag met 3 jaar verlengd.

'Dat snappen we, maar tegelijkertijd willen wij ook de tijd krijgen om - zoals afgesproken - alles rustig te bespreken met de lokale driehoek hier in Rotterdam. Dat is ook de afspraak, we willen met een gezamenlijk standpunt komen', benadrukt de zegsman van Feyenoord. 'En stel dat wij omgekeerd wel supporters willen meenemen, dan hebben we ook Ajax nog nodig. Dat komt later. Over enkele weken hebben we weer overleg met de driehoek, dan zullen we bespreken wat er mogelijk is in de toekomst.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden