Aboutaleb ging zijn boekje te buiten in Rabat

Minister Verhagen heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op de vingers getikt. Die had de dubbele nationaliteit niet mogen aansnijden in Marokko.

Een werkbezoek van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan zijn geboorteland vorige week is slecht gevallen. Eerst waren de Rotterdamse veteranen gepikeerd over zijn ontbreken op de plaatselijke veteranendag. Vervolgens stelde de grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, vragen over de reden van de trip naar Marokko, ’geen land waar erg veel te halen valt voor Rotterdam’. Gisteren waste tot slot buitenlandminister Maxime Verhagen Aboutaleb publiekelijk de oren.

Bij zijn bezoek aan Rabat had Aboutaleb de dubbele nationaliteit en de namenlijst voor Marokkaanse kinderen aangekaart bij de minister van buitenlandse zaken Taib Fassi-Fihri. Burgemeesters horen niet te praten met buitenlandse ministers over politiek omstreden onderwerpen, vindt Verhagen. Met zijn justitiecollega Hirsch Ballin is hij al enige tijd met de Marokkaanse regering in gesprek over deze kwesties en het familie-erfrecht. Volgens Verhagen had hij dat van tevoren ook aan Aboutaleb laten weten. Maar die zegt de minister een brief te hebben gestuurd waar hij niets op heeft gehoord. Daarom voelde hij zich vrij de kwesties aan de orde te stellen.

Bij Aboutalebs installatie als burgemeester in januari stelde Leefbaar Rotterdam diens dubbele paspoort aan de kaak. Die verwees daarop door naar de minister van buitenlandse zaken, die over de paspoortenkwestie gaat. In maart verwees Aboutaleb de door de Marokkaanse overheid voorgeschreven namenlijst naar de prullenmand. Marokkaanse ouders moeten hun kind ook een andere voornaam kunnen geven, zei hij in de gemeenteraad. Wel wordt bij de Rotterdamse burgerlijke stand gewezen op de mogelijke consequentie dat een kind dan geen Marokkaans paspoort kan krijgen.

Aboutaleb reageerde gisteren verbaasd. Hij heeft beide kwesties terloops aan de orde gesteld, waarbij hij het regeringsstandpunt vertolkte.

De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers kan zich Aboutalebs handelwijze voorstellen gezien diens herkomst. Dat Aboutaleb gezien de haven zelfstandig opereert als het gaat om handelsverkeer, noemt hij logisch. Maar burgemeesters dienen politiek gevoelige dossiers in het buitenland over te laten aan de minister van buitenlandse zaken. Overigens vermoedt hij dat Aboutaleb het tikje op de neus zonder spijt incasseert. „Hij heeft z’n punt gemaakt naar de gemeenteraad dat hij het probleem zeer serieus neemt, en een stevig signaal afgegeven in Marokko.”

Aboutaleb zegt binnenkort met de minister na te zullen praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden