Aboutaleb en Occupy blijven botsen over tentenkamp

Burgemeester wil betogers niet bij WTC Rotterdam, raad wel

Burgemeester Ahmed Aboutaleb weigert mee te werken aan de terugkeer van de Occupy-beweging naar het Beursplein in het centrum van Rotterdam. Daarmee negeert hij de wens van een meerderheid van de gemeenteraad.

De Rotterdamse burgemeester ligt al weken overhoop met de Occupiers. Toen de vreedzame protestbeweging vorig jaar oktober een tentenkampje opsloeg voor het deur van het World Trade Center (WTC) in Rotterdam, werd daar vanuit het Stadhuis nog glimlachend naar gekeken. Dat veranderde in de loop van februari. De Occupiers bleken vasthoudend en burgemeester Aboutaleb zag het 'terrassen- en evenementenseizoen' naderen. Het verzoek aan Occupy om een andere protestplek in de stad te zoeken, had geen effect. Het WTC was een 'symboollocatie'.

Aboutaleb besliste in maart dat het tentenkamp van Occupy moest worden opgebroken. Hij zag de marathon van 15 april dichterbij komen en vreesde problemen. Dat de meerderheid van de raad een ontruiming afkeurde, maakte voor de burgemeester geen verschil. Daarop stapten de Occupiers naar de rechter.

Op 5 april deed de rechtbank een voor Aboutaleb teleurstellende uitspraak: Occupy moest het Beursplein verlaten, maar alleen in verband met de marathon. 17 april zouden de demonstranten weer welkom zijn voor de deur van het WTC. Andere momenten dat de beweging tijdelijk zou moeten verkassen, zijn tijdens de Roparun, het Zomercarnaval en Bavaria City Racing. Tevreden verhuisden de Occupiers hun tent naar het nabijgelegen Rodezand, in de veronderstelling dat dit tijdelijk zou zijn.

Op de ochtend van 17 april werden de demonstranten 'verrast' door een negental forse bloembakken, door het WTC strategisch neergezet op het Beursplein. Voor de tent van Occupy was geen plek meer. Aboutaleb verkondigde dat er 'nu een nieuwe situatie is ontstaan'. Hij verbood een terugkeer van Occupy, verwijzend naar de brandweer die dit uit veiligheidsoverwegingen niet verstandig acht. Toen de actievoerders afgelopen maandagavond toch het Beursplein wilden bezetten, greep de politie binnen enkele minuten in. Tien demonstranten zaten korte tijd vast.

De SP riep Aboutaleb gisteren in een spoeddebat ter verantwoording over de behandeling van Occupy. Fractieleider Leo de Kleijn zei zich machteloos te voelen, 'nu er al een motie ligt waar de burgemeester zich niet aan houdt'. "U wilt Occupy gewoon weg hebben van het Beursplein." Volgens De Kleijn negeert Aboutaleb daarmee zowel de gemeenteraad als de rechter. "Zeer, zeer, zeer vervelend wat hier gebeurt", zei fractievoorzitter Salima Belhaj van D66. "Dit komt neer op wegpesten van Occupy." Aboutaleb ontkent dat ten stelligste: "Ik heb de mensen een andere plek aangeboden, op het Eendrachtsplein. Daar was binnen die beweging niet iedereen enthousiast over."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden