Abou Jahjah bijt spits af in Zomergasten

Dyab Abou Jahjah. Beeld ANP
Dyab Abou Jahjah.Beeld ANP

De omstreden publicist Dyab Abou Jahjah is op zondag 31 juli de eerste van zes Zomergasten van dit seizoen bij de VPRO. De omroep kondigde hem zaterdag als laatste aan, nadat begin deze week bekend was geworden dat premier Mark Rutte de rij sluit op zondag 4 september.

De in Brussel woonachtige Abou Jahjah was oprichter van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL). Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink noemt hem onder meer 'een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België'. Aan de hand van beeldfragmenten wil Abou Jahjah inzicht geven in zijn ideeën en idealen.

De geboren Libanees is omstreden vanwege zijn extreme standpunten. Ook bij het uitkomen van zijn nieuwste boek Pleidooi voor radicalisering op 15 september bij De Bezige Bij, zorgt hij al voor verschijning voor controverse. Enkele schrijvers, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa kondigden aan de uitgeverij te verlaten als het werk van de activist wordt gepubliceerd. 'Zijn ze helemaal gek geworden', zoals De Winter het destijds verwoordde op social media.

Jahjah werd in 2006 in hoger beroep in Nederland veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro omdat hij een tekening op de website van de Arabische Europese Liga (AEL) had geplaatst waarin de spot gedreven werd met de Holocaust. Vorig jaar kwam hij in het nieuws omdat hij afstand nam van de leus Je suis Charlie en zich solidair verklaarde met de in Parijs doodgeschoten islamitische agent Ahmed.

Naast Abou Jahjah en Mark Rutte zijn de andere vier gasten van het live-tv-programma zijn deze week ook al bekendgemaakt. Het zijn presentator Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona, de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck en hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden