Abortuswet Spanje aangescherpt

Op het plein Tirso de Molina in Madrid protesteerden eind juli ongeveer 100 vrouwen tegen het voornemen om de abortuswet aan te scherpen. 'Voor het leven, maar ik beslis', heeft de vrouw links op haar buik geschreven. 'Priesters en rechters blijven van mijn lichaam af', is bij de vrouw rechts op haar buik te lezen. Beeld AFP

"Op deze manier gaan we terug naar het Franco-tijdperk. Voor een abortus moeten vrouwen straks naar het buitenland, net als vroeger." Cristina Aznar (25) uit Valencia is niet de enige Spaanse die zich zorgen maakt. In Madrid gingen vorige week honderden mensen de straat op om te protesteren tegen de plannen van de conservatieve regeringspartij Partido Popular (PP) om de bestaande liberale abortuswetgeving terug te draaien.

Minister van justitie Alberto Ruiz Gallardón wil nu verplicht stellen dat meisjes tussen de 16 en 18 jaar voor abortus toestemming vragen aan hun ouders. Daarnaast wil hij het moeilijker maken om een foetus met een afwijking te aborteren. Veel Spanjaarden vrezen dat de regering abortus vrijwel helemaal wil verbieden. Spanje zou dan samen met Ierland en Malta een van de strengste abortuswetten van Europa krijgen.

Protest
Drie jaar geleden was een wijziging in de Spaanse abortuswetgeving ook al reden voor protest. Maar toen waren het de katholieke en ultrarechtse groeperingen die protesteerden tegen de abortuswet die de regering van de socialistische PSOE invoerde. Abortus werd tot in de veertiende week toegelaten. Als de foetus afwijkingen vertoonde, kon de zwangerschap tot in de tweeëntwintigste week worden onderbroken.

Strenger dan wet van 1985
Dat de PP nu de relatief nieuwe abortuswet opnieuw wil veranderen, komt niet uit de lucht vallen. Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar gaf de partij al aan aspecten te willen aanpassen. Maar volgens Santiago Barambio, directeur van de centrale organisatie van abortusklinieken Aaci, had niemand drastische wetswijzigingen verwacht. "We gingen ervan uit dat het maar om één onderdeel van de abortuswet ging, namelijk de toestemming van ouders voor minderjarige meisjes. Nu zegt Gallardón ook op andere punten aan de wet te willen sleutelen", zegt hij aan de telefoon.

Volgens Barambio wil Gallardón een nog strengere wet dan die van 1985, die door de socialisten werd afgeschaft. "Die oude abortuswet was alleen op papier strikt", legt hij uit. "Voor zwangerschapsafbreking was toestemming van een arts nodig, maar bijna alle artsen gaven die, met als reden dat de psychische gezondheid van de vrouw anders in gevaar zou komen. Als het aan de minister ligt, gaan artsen hier straks niet meer over, maar een speciale commissie."

Latijns-Amerikaanse taferelen
Barambio vreest voor Latijns-Amerikaanse taferelen. "Wie het zich kan veroorloven, zal naar het buitenland gaan voor een abortus. Maar armere vrouwen zullen illegale oplossingen zoeken. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Kijk naar Latijns-Amerika, daar sterven jaarlijks 10.000 vrouwen aan de gevolgen van een slecht uitgevoerde abortus."

Onder de bevolking vindt het wetsvoorstel van Gallardón niet veel draagvlak. Uit peilingen bleek dat slechts 19 procent van de bevolking de plannen steunt. Dat de PP de wet toch wil doorvoeren, heeft niet alleen met ideologie maar ook met partijpolitiek te maken. De abortuswet die de regering nu wil wijzigen, was samen met het homohuwelijk een van de paradepaardjes van de vorige linkse regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden