Abortuspil ook bij huisarts verkrijgbaar

Minister Schippers in de Tweede Kamer. Beeld Anp
Minister Schippers in de Tweede Kamer.Beeld Anp

Huisartsen mogen de abortuspil voorschrijven in een vroeg stadium van de zwangerschap. Dat schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer. Rond de jaarwisseling wil ze een wetsvoorstel indienen.

Redactie

De abortuspil zou vorig jaar al op voorschrift van een huisarts bij een apotheek te verkrijgen zijn, maar christelijke partijen vertraagden dat proces. Eerst werden de uitkomsten van een juridisch en medisch onderzoek afgewacht. Sunmedabon, zoals de pil (of eigenlijk pillen) heet, zorgt ervoor dat er een miskraam plaatsvindt.

Die zijn er nu, aldus Schippers. Ze zegt het belangrijk te vinden dat de abortuspil in de eerste lijn veilig en effectief beschikbaar kan komen, mits een apotheek daar een vergunning voor heeft. Ze zegt zich te kunnen voorstellen dat vrouwen zich bij een huisarts meer vertrouwd voelen dan in een abortuskliniek. Dat kan ervoor zorgen dat vrouwen sneller om een pil gaan vragen.

In de Tweede Kamer is de abortuspil een heikel onderwerp. Met name de ChristenUnie stelde bij een debat vorig jaar maart veel vragen over de kwestie. Schippers erkent in haar brief ook de politieke gevoeligheid: "Abortus is een sensitief medisch-ethisch onderwerp. Dat vraagt om behoedzaamheid. Deze behoedzaamheid brengt echter ook met zich mee dat als er echt redenen zijn om de wet te wijzigen, we ons dan niet moeten laten terugschrikken door de gevoeligheid van het onderwerp."

Duizenden plastic foetussen in Houten, drie jaar geleden. Beeld ANP
Duizenden plastic foetussen in Houten, drie jaar geleden.Beeld ANP

'Receptje uitschrijven'
In Trouw verschenen vorig jaar twee opinieartikelen over de abortuspil. Volgens Marcel Zuiderland (filosoof) en Willem Beekhuizen (abortusarts, niet praktiserend) kon abortus het karakter krijgen van 'een receptje uitschrijven' als een huisarts bevoegd werd. "Dit reduceert de morele status van ongeboren leven tot een kwaaltje. Maar afscheid nemen van ongeboren leven is niet hetzelfde als het halen van een zalfje tegen eczeem."

Rob Dijkstra, huisarts en bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, kwam daartegen in het geweer. "De meerderheid van vrouwen meldt zich bij een ongewenste zwangerschap eerst bij de huisarts. Counseling, vraagverheldering en zorgvuldigheid zijn kernkwaliteiten van de huisarts. Het voeren van gesprekken over het maken van moeilijke medische keuzes en over ethische kwesties, hoort ook bij het vak van de huisarts. De huisarts is bovendien opgeleid om met noodsituaties om te gaan en is prima in staat om na te gaan of de vrouw haar beslissing vrijwillig en weloverwogen neemt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden