Abortus verdeelt Spanje nog altijd in twee kampen

Wie in Spanje een abortus wil, heeft een verklaring nodig van een arts of psycholoog. Een nieuwe wet moet abortus volledig vrij maken.

In de wachtkamer van een Barcelonese privékliniek zit de 23-jarige Ana zenuwachtig te wiebelen met haar voet.

Ana heeft net met een arts een gesprek gehad waarin haar medische geschiedenis is besproken en ze heeft een echo laten maken. Ze is dertien weken zwanger. Nu wacht ze op een onderhoud met de psycholoog. Ze zal hem vertellen dat ze niet weet of ze haar baan nog lang heeft. Dat ze onbedoeld zwanger is geraakt tijdens een eenmalig, dronken avontuur. Dat ze niet klaar is voor het moederschap.

Onder de huidige wetgeving is abortus onder een drietal voorwaarden toegestaan. Weinig huisartsen zijn bereid een doorverwijzing te geven voor een kliniek waar de kosten gedekt worden door het ziekenfonds. Ana kreeg, zoals zo velen, niet het begrip waar ze op gehoopt had en geen doorverwijzing.

Haar huisarts vertelde haar over de schoonheid van het moederschap en drong er sterk op aan dat ze nog eens goed na zou denken over het leven dat ze bij zich draagt. Bij het afscheid kreeg ze een folder van de plaatselijke pro-life organisatie in haar hand gedrukt.

Decennialang vechten vrouwen in Spanje al voor het recht op abortus. Tegenstanders dienen zich aan in de vorm van pro-life organisaties, vrouwenverenigingen, groepen die geloven dat aborteren zo vroeg als in de vijfde week van de zwangerschap een moordpartij is. De meest zwaarwegende protesten komen van de Partido Popular, de rechtse oppositiepartij, en de katholieke kerk. Campagneposters van de laatste klerikale kruistocht tegen abortus tonen een kruipende, lachende baby naast een pasgeboren lynx. De laatste is met rood bestempeld: ’Beschermd’. Bij de baby staan de levensgrote woorden ’En ik? Bescherm mijn leven’.

De socialistische minister Bibiana Aído van gelijke kansen echter, probeert de abortuswet om te vormen naar Hollands en Brits model. „Het zal de fundamentele rechten en juridische zekerheid garanderen van elke vrouw die wil aborteren.” Abortus moet vrij en gratis worden, aldus Aído.

Maar voor het zover is zijn vrouwen als Ana aangewezen op een privékliniek. Hier zal de psycholoog zonder problemen verklaren dat doorgaan met de zwangerschap een risico voor de geestelijke gezondheid van de moeder vormt. Na een zoektocht op het internet heeft Ana een van die klinieken gevonden. En zo dadelijk krijgt zij, na betaling van 300 tot 500 euro een abortus.

De 31-jarige Aído is de jongste minister ooit van de Spaanse democratie. Zij werd vorig jaar aangesteld als eerste bewindsvrouw van het gloednieuwe ministerie van gelijkheid. ’Haar’ abortuswet stelt de minimumleeftijd van meisjes die hun zwangerschap tot veertien weken mogen beëindigen vast op zestien jaar.

Ouderlijke toestemming is niet vereist. Dit vormt een van de meest heikele punten voor haar tegenstanders. Afgevaardigde Sandra Moneo van de Partido Popular geeft aan dat ’haar groep geschokt is’ dat een zestienjarige achter de rug van haar ouders om kan aborteren. Volgens haar ’heeft de wetshervorming een diepe sociale breuk veroorzaakt’.

Premier José Luis Rodríguez Zapatero verdedigt Aído. Hij zegt dat hij er van overtuigd is dat maar weinig jonge vrouwen hun ouders niet zullen informeren. Aído zegt hierover: „Over het vertrouwen tussen ouder en kind kunnen we geen wetten opstellen, vertrouwen moet je winnen”.

Het vertrouwen in haarzelf heeft zij doen wankelen met de uitspraak: „Een foetus van dertien weken is geen menselijk wezen, maar een levend wezen”. Ze bedoelde dat een foetus van dertien weken niet levensvatbaar is buiten de baarmoeder, maar het deed een hoop stof opwaaien. Ook in haar eigen partij.

Ondanks alle commotie en tegenstand lijkt het er toch op dat Spanje een wet krijgt die vrouwen volledig baas in eigen buik maakt. Naar verwachting wordt het definitieve wetsvoorstel eind 2009 aangenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden