Abortus is al zware keuze, schaf daarom wettelijke bedenktijd af

De beslissing over het afbreken van een zwangerschap is een van de moeilijkste besluiten waar een vrouw voor gesteld kan worden. Of je nu kiest voor afbreking of voortzetting: linksom of rechtsom is de impact op je leven enorm. Het helpt dan ook niet als vanuit conservatieve hoek wordt gesuggereerd dat abortus net zo normaal is als vakanties naar Frankrijk, of zelfs dat de beslissing voor een vrouw even achteloos zou zijn.

De SGP is een crowdfundingcampagne gestart voor een reclamespot waarin wordt opgesomd dat 1 op de 7 gezinnen naar Frankrijk op vakantie gaat, 1 op de 7 gekochte auto's zilvergrijs is, 1 op de 7 gezinnen niet ontbijt en dat 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus. Hiermee wordt bewust gesuggereerd dat vrouwen even makkelijk voor een abortus kiezen als voor een vakantie naar Frankrijk of een zilvergrijze auto.

Je zal als vrouw maar net een abortus hebben ondergaan en zo'n spotje op de radio horen, waarin de zorgvuldigheid van de moeilijke keuze die je hebt gemaakt in twijfel wordt getrokken. En waarin de zware gesprekken die je met de arts hebt gevoerd worden vergeleken met een kopje koffie bij de Fiatdealer.

Ik ben er trots op dat een vrouw in Nederland zelf mag beslissen of ze een abortus wil. De abortuswet wordt zorgvuldig uitgevoerd door artsen. Vergeleken met andere landen komt abortus in Nederland gelukkig relatief weinig voor, en daalt het aantal ieder jaar sinds 2008. Gelukkig, omdat elke abortus voor de vrouw die het ondergaat een persoonlijk drama is. Twaalf procent van de abortussen die in 2014 in Nederland werden uitgevoerd, betrof vrouwen die hiervoor uit het buitenland naar Nederland kwamen. In hun thuisland zijn ze geen baas in eigen buik - een situatie waar conservatieve krachten als de SGP graag naar terug zouden willen. Met het campagnespotje wordt ten onrechte gesuggereerd dat abortus in Nederland aan de lopende band wordt toegepast. Maar het maakt vooral duidelijk hoe de SGP de campagne tegen abortus wil voeren: door het aanwakkeren van schuldgevoel.

undefined

Neutrale voorlichting

GroenLinks vindt het een groot goed dat de abortuspraktijk in Nederland zorgvuldig geregeld is. Vrouwen hebben decennialang voor dit recht gevochten. Maar de wet schept ook verplichtingen. Vrouwen moeten, als ze langer dan 16 dagen overtijd zijn, eerst met de huisarts in gesprek om een verwijzing te kunnen krijgen. Daarna geldt nog een wettelijke bedenktijd van vijf dagen.

GroenLinks vindt dat een vrouw tot een weloverwogen beslissing moet kunnen komen, en is daarom groot voorstander van neutrale voorlichting en begeleiding. Maar die voorlichting of bedenktijd mag geen voorwaarde zijn om een abortus te laten doen. We willen daarom bezien of die bedenktijd kan worden afgeschaft. Het idee dat vrouwen verplicht vijf dagen nodig hebben om na te denken, nadat al een intensief gesprek met de huisarts en vaak ook naasten heeft plaatsgevonden, druist in tegen het zelfbeschikkingsrecht. Vrouwen kunnen zelf bepalen hoeveel bedenktijd ze willen.

Voor hen bepalen dat deze op minimaal vijf dagen moet staan is onnodig belastend en bevestigt het onjuiste idee dat abortus eigenlijk slecht is. Abortus is een gelijkwaardig alternatief naast pleegzorg en adoptie. Daar hoort geen taboe op. Vrouwen weten als geen ander welke waarde het ongeboren leven in hun eigen buik heeft. De overheid noch de SGP moet zich competent achten om die keuze voor vrouwen in te vullen met verplichtingen of schuldgevoel.

1 op de 7 vrouwen komt in haar leven voor een zeer zware keuze te staan. Laten we daar onze aandacht op vestigen, in plaats van het te ridiculiseren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden