Weblog

Abortus in Nicaragua

Chantal Gill'ard, Tweede Kamerlid PvdA.

Mijn reces vul ik in door een politiek bezoek aan Nicaragua. Een arm land in Midden-Amerika. Het land waar de sandinisten en conservatieve liberalen een pact hebben gesloten met de katholieke kerk. Een duivels pact, want het gaat lijnrecht in tegen de waarden van beide stromingen namelijk het borgen van mensenrechten voor iedere man en vrouw en ieder kind, inclusief reproductieve rechten.

Het gevolg is dat vele vrouwen sterven door gebrek aan zorg. Vrouwen die zelfmoord plegen zijn vaak zwanger. Er is veel huiselijk geweld, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, en de vrouw krijgt geen ruimte om zichzelf te zijn.

Mijn bezoek staat in het teken van Veilig Moederschap: vrouwenrechten, seksuele voorlichting, zwangerschap, abortus, bevalling en zuigelingenzorg. Ik ben hier op uitnodiging van vier Deputadas die ik vorig jaar tijdens de interparlementaire conferentie over Veilig Moederschap in de Tweede Kamer heb gesproken. Er worden parlementariërs uit de regio verwacht. Immers gebrek aan seksuele en reproductieve rechten speelt in de hele regio. Ook Chili, El Salvador, Dominicaanse Republiek en Peru kennen een wet waar abortus totaal verboden is. De overige landen kennen een hele strikte wet.

Vergeleken hierbij kunnen we in Nederland niet klagen. Ons beleid en onze wetgeving is één van de meest liberale en meest effectieve ter wereld. Zelfs vanuit een Europees perspectief worden vrouwenrechten in ons land maximaal tegemoet gekomen. In Europa moet nog veel aangepakt worden. Ik denk dan aan landen als Polen, Ierland of Cyprus. Zij blokkeren zelfs een eensgezind optreden vanuit de EU richting landen die reproductieve rechten schenden zoals in Nicaragua. Onze ambassadeur in Nicaragua heeft een stevig programma voor mij gemaakt.

Ik loop hier acht uur achter op Nederland. Dus terwijl ik deze zondagblog schrijf komt in Nederland de maandagzon alweer op. Vandaag - voor de lezer gisteren - begon mijn dag met een bezoek aan een Ontwikkelingssamenwerkingsproject. Een pas opgeknapte zwembad voor gehandicapte, misbruikte en arme kinderen. Dit was een klein project maar had een grote impact. Vandaag was er een zwemwedstrijd, en jong en oud kwamen kijken naar de kinderen. Ik sprak er een jonge man uit Duitsland die werkte met tienermeiden die in de prostitutie zaten. Dit maakte grote indruk op mij. Ook onze ambassade steunt samen met andere landen verschillende uitstap projecten voor vrouwen in de prostitutie.

Daarna begon het serieuze werk. Een vijf uur durende werklunch met vertegenwoordigers van de grootste ngo¿s op het gebied van vrouwenrechten. Zij vertegenwoordigen honderden andere organisaties. Hoewel er verschillen in aanpak waren hoorde ik een duidelijke consensus. Abortus moet worden toegestaan onder strikte omstandigheden zoals wanneer het leven van de vrouw op het spel staat of na een verkrachting. Ze hebben een Strategische Werkgroep abortus opgericht waarin ze afstemmen en gezamenlijk actie ondernemen.

Ik was onder de indruk van de jonge Noelle. Een moedige feministe die onuitputtelijk haar stem laat horen "we moeten blijven protesteren om te zeggen dat we de abortuswet niet ok vinden". Zij haalde recent de headlines met haar keten actie. Samen met een activistische gynaecoloog en vele andere protestanten heeft zij zich aan het hek van het gerechtshof vastgeketend. Een signaal dat vrouwen en artsen in dit land gevangen zitten binnen de wetgeving. Ik vroeg de ambassadeur om haar te steunen zo veel hij kan. Deze 21-jarige vrouw moet een groter platform krijgen om nog meer impact te kunnen hebben.

Expliciet vroeg ik naar een werkbare strategie voor mij of de ambassadeur. Zou Women on Waves hierin kunnen helpen? Maria van Catholics for choice had daar een uitgesproken mening over; Rebecca moet komen. Door het schip zal een publieke discussie ontstaan en dat is nodig. De bevolking moet gaan snappen dat er een verschil is tussen therapeutische abortus en abortus. Dat bereik je het beste door een open debat. In feite hadden ze Rebecca in september al verwacht en is er zelfs toestemming van de havendouane om aan te meren. Maar doordat Women on Waves vervolging door het OM vreesde hebben zij besloten om niet uit te varen. Nu blijkt dat het OM niet ingaat op het verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om WoW te vervolgen voor hun actie in Spanje. Het was duidelijk, er was algemene consensus om het onderwerp op de politieke en maatschappelijke agenda te houden. Want hier zitten de grootste uitdagingen. De macht van de katholieke kerk, het volk dat niet meer zelf nadenkt over abortus en de politiek die de abortuswet continue gebruikt als politieke inzet,door zowel de regeringspartij als de oppositie. Er werd een brede oproep gedaan om een einde te maken aan de stille diplomatie en de internationale druk in alle openheid op te voeren. De maatschappelijke organisaties hebben de kans gekregen om zich uit te spreken, en ik heb ze gehoord. Morgen is de politiek aan de beurt. Wat ik tot nu toe mis is de link tussen die twee. Beide groepen opereren in hun eigen kring. Mijn inzet morgen is om die brug te slaan, en de politiek moet daarin het voortouw gaan nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden