Aboriginals verzoenen zich met Nederlanders

Eigenlijk waren ze een jaar te laat, de aboriginals die gisteren een verzoeningsgeschenk aanboden aan Nederland. Ze namen 12 ’wetpalen’ mee.

Het was in 1606 dat de Nederlanders voor het eerst voet aan land zetten in Australië, vorig jaar vierhonderd jaar geleden. De komst van twee sets lawpoles ,wetpalen, naar het Aboriginal Arts museum in Utrecht is daar vanaf vandaag een blijvende herinnering aan.

Gisteren werden de wetpalen officieel in ontvangst genomen door Eerste Kamervoorzitter Yvonne Timmerman-Buck, als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Voor aboriginal Nevil Pootchemunka, burgemeester van Aurukun, is het een grote dag. „Voor ons is het belangrijk om ons te verzoenen met Nederland. We willen er met dit geschenk voor zorgen dat de geschiedenis in beide landen wordt herdacht.”

„Het contact met de Nederlanders in 1606 was voor de Aboriginals het allereerste contact met de buitenwereld”, legt curator en conservator Georges Petitjean uit. „De impact ervan moet enorm zijn geweest. De ontmoeting ging gepaard met schermutselingen en uit de schipslogboeken kunnen we afleiden dat er aan beide kanten doden zijn gevallen.”

Om dit te herdenken zijn de Aboriginals met de wetpalen, een teken van verzoening, naar Nederland gekomen. Petitjean: „De palen worden alleen gebruikt bij zeer speciale ceremonies. Na gebruik worden zij verbrand of achtergelaten in de natuur. Het is heel bijzonder dat wij deze palen aan onze bezoekers kunnen laten zien.”

Naast de burgemeester zijn er ook zeven aboriginals aanwezig. Met een strooien rokje, blote voeten en beschilderde bovenlijven vertegenwoordigden zij twee van de vijf groepen clans die in Aukurun wonen. Het museum heeft twee sets van zes wetpalen gekregen, die beschilderd zijn met symbolen van beide clans. Met een ceremoniële dans, die gepaard gaat met luid gezang, zorgen de aboriginals ervoor dat de bezoekers van het museum beschermd worden tegen de sterke kracht die de palen hebben.

Pootchemunka over de symboliek achter de decoraties: „De rode stippen staan voor luchtbubbels die ontstaan in de branding. Ze staan dus symbool voor water. De rode kleur is het teken van de ondergaande zon.” Bovenin de palen zit een klein veertje. Petitjean legt uit dat dit een teken is van de strijders. „Maar het kan ook gezien worden als symbool van Het Duyfken, het schip waar de Nederlanders destijds aan kwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden