Aboriginal Freeman met titel terug naar roots

ATHENE - Aboriginal ouders brachten Cathy Freeman ter wereld; een Australische stiefvader betrok haar bij de atletiek. De trots die ze voor beide afkomsten heeft, balde de winnares van de wereldtitel 400 meter gisteren in Athene samen in een ereronde met beide vlaggen.

Toen de atlete hetzelfde deed na haar victorie tijdens de Commonwealth Games in 1994, werd dat door sommige Australiërs opgevat als een protest tegen de jarenlange onderdrukking van de oorspronkelijke bewoners van het continent. Freeman beoogt juist het tegendeel. “Ik wil de mensen tonen dat ik trots ben op wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik voel me zowel Aboriginal als Australische.”

Zelf heeft Freeman nooit in een van de reservaten gewoond waarin vele van haar volksgenoten onder vaak bedroevende omstandigheden nog steeds leven. Ze werd geboren in Mackey Queensland. Freeman's ouders - haar vader overleed toen ze zes jaar oud was - zijn afkomstig van de stammen Kookialigi en Kullili. “Ik verlang ernaar om op zekere dag de bush in te trekken om samen de tijd door te brengen met de oorspronkelijken van mijn cultuur en terug te gaan naar waar mijn roots liggen.” Sport, zo beweert Freeman niet als enige, is een verbazingwekkend goed middel om mensen nader tot elkaar te brengen. “Daarom is deze wereldtitel zo belangrijk voor Australië. Ik ben de eerste Aboriginal-vrouw die wereldkampioene is geworden. Dat is een mijlpaal in onze cultuur.”

Zelf spant Freeman zich daadwerkelijk in voor de ontwikkeling van de jeugd in haar woonplaats Melbourne. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de toekomst van haar jonge volksgenoten. “Ik wil dat anderen plezier hebben in het leven. Dat maakt mij ook gelukkig.” Freeman is zich altijd zeer bewust geweest van de discriminatie in haar land. “Ik heb persoonlijk nooit vreselijke dingen op dat gebied meegemaakt. Maar ik heb het probleem wel altijd serieus genomen en er kracht uit geput.”

Die kracht had ze ook op sportgebied nodig, nadat ze vorig jaar tijdens de Spelen achter de Française Perec verrassend tweede was geworden. Vervolgens bleef ze ongeslagen op haar specialiteit en won ze de Grand Prix op de 400 meter. Met de rust kwam de emotionele crisis, die ze slechts met moeite te boven kwam.

Freeman nam na Atlanta acht weken absolute rust en kwam meer dan vijf kilo aan. De 24-jarige atlete voelde zich lusteloos en verloor elke motivatie om de atletiekbaan weer op te gaan. Tot haar trainer Fortune haar naar een sportpsycholoog bracht.

Toen het seizoen weer begon, zei ze nog steeds de prijs te betalen van het Olympisch seizoen, hetgeen tot uitdrukking kwam in tegenvallende resultaten. “Niets is te vergelijken met Olympische Spelen. Ook wereldkampioenschappen niet. Ik ben blij dat het voorbij is. Ik voel vooral bevrijding en vreugde. Emotioneel ben ik nu leeg. De 200 meter laat ik daarom aan me voorbij gaan, zodat ik me op de estafette kan concentreren.”

Een nog veel hardere psychische strijd voerde dit jaar de Duitse Sabina Braun. Ondanks een drama in haar familie volhardde ze in haar trainingen op de zevenkamp, die de voormalig Europees kampioene na 1991 haar tweede wereldtitel opleverde. In 1986 was Braun's moeder aan borstkanker overleden; dit jaar werd dezelfde ziekte bij haar 34-jarige zuster geconstateerd. Met die geestelijke belasting werd de atlete in maart wereldkampioene indoor. Ze nam haar zuster in het voorjaar mee naar San Diego - de plaats waar ze haar gebruikelijke trainingskamp pleegde te beleggen - waar ze overleed.

Braun gold als favoriete voor de wereldtitel, na het afzeggen van titelverdedigster en olympisch kampioene Ghada Shouaa. Dat legde geen extra druk op haar schouders, zo bezweerde ze vooraf. “De enige ballast die ik hier met me meedraag, is de rugzak die ik mee het stadion in neem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden