NieuwsABN AMRO

ABN kent haar particuliere klant niet goed genoeg

Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN Amro geeft een toelichting op de resultaten van de bank in het eerste halfjaar. Van Dijkhuizen vertrekt in april volgend jaar bij ABN Amro. Beeld ANP
Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN Amro geeft een toelichting op de resultaten van de bank in het eerste halfjaar. Van Dijkhuizen vertrekt in april volgend jaar bij ABN Amro.Beeld ANP

ABN Amro krijgt mogelijk een boete van toezichthouder DNB omdat de bank niet genoeg weet van zijn particuliere klanten.

ABN Amro moet zijn circa vijf miljoen particuliere klanten gaan doorlichten. Die verplichting is opgelegd door De Nederlandsche Bank die vorig jaar onderzocht of ABN Amro genoeg van haar gewone klanten weet. Na het onderzoek concludeerde De Nederlandsche Bank (DNB) dat er op dat gebied het nodige moet verbeteren bij ABN Amro.

Wat er precies aan schort bij ABN Amro en hoe erg dat is, wilde DNB niet zeggen. “Wij mogen van de wet geen informatie verschaffen over individuele gevallen”, reageerde een woordvoerder van DNB. Hij wil ook niet kwijt of er al eerder banken zijn geweest die opdracht hebben gekregen om hun particuliere klanten beter te screenen.

Eerder dit jaar kreeg de kleine Triodos Bank een aanwijzing van DNB: die bank moet de screening van zijn klanten dit jaar op orde hebben. Volgens de DNB-woordvoerder past de verplichting die ABN Amro is opgelegd in het streven van de Nederlandse regering én de Europese Commissie om witwassen van geld en financiering van terrorisme te voorkomen en te bestrijden.

Duizend medewerkers checken klanten

Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen meldde bij de presentatie van ABN Amro’s resultaten over het eerste halfjaar dat hij een paar honderd extra mensen zal inzetten om die screening te verbeteren. Daar maakt de bank 114 miljoen euro voor vrij. ABN Amro, nog altijd voor 56 procent in handen van de Staat, heeft al zo’n duizend mensen in dienst die klanten en hun transacties in de gaten houden. Extra aandacht, zei Van Dijkhuizen, krijgen onder meer mensen die hun gewone rekening ook voor zakelijke aangelegenheden gebruiken. Ook ‘bepaalde regio’s’ kunnen op extra screening rekenen.

Verder wilde Van Dijkhuizen weinig kwijt over de manieren waarop de bank klanten gaat doorlichten – om (potentiële) witwassers niet te helpen, zei hij. De meeste controles gebeuren automatisch. Dat betekent dat het gros van de vijf miljoen particuliere klanten van ABN Amro er weinig of niets van zal merken. Ongewis is nog of ABN Amro een boete krijgt omdat er het nodige schortte aan de controles. Vorig jaar trof ABN Amro’s concurrent ING een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie nadat de bank jarenlang stelselmatig had verzuimd om witwaspraktijken aan te pakken.

HSBC schikt fraudezaak voor 300 miljoen

Het is de hoogste schikking die er ooit in België is getroffen: bijna 300 miljoen euro betaalt de Britse bank HSBC om vervolging door het Openbaar Ministerie in Brussel af te kopen, zo werd dinsdag bekend. De Zwitserse tak van de bank hield jarenlang de vermogens van ruim 3000 Belgen verborgen voor de Belgische fiscus. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wilde gisteren geen commentaar geven op de vraag of er in Nederland ook een strafzaak loopt tegen HSBC.

Witwassen

ABN Amro zal, net als andere banken trouwens, ook moeten voldoen aan een oproep van DNB op een wat ander vlak. DNB heeft banken gevraagd te letten op klanten die de belasting ontwijken. In tegenstelling tot belastingontduiking is belastingontwijking niet illegaal. Maar, zo stelt DNB, belastingontwijking kan leiden tot belastingontduiking. Bovendien kunnen ingewikkelde constructies die mensen optuigen om belasting te ontwijken voor banken een risico inhouden. Banken moeten zich bewust zijn van die risico’s en beoordelen of ze die wel willen lopen. Volgens DNB is de oproep gedaan na overleg met de banken.

ABN Amro, meldde Van Dijkhuizen, boekte in het tweede kwartaal van 2019 een nettowinst van 693 miljoen euro, een fractie meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In dat bedrag zit niet alleen de 114 miljoen die de bank extra moet uitgeven voor het doorlichten van klanten, maar ook een boekwinst van 130 miljoen op de verkoop van hypotheekadministrateur Stater. Aan de eerste helft van dit jaar hield ABN Amro netto 1,17 miljard winst over. Vorig jaar was dat 1,29 miljard.

Lees ook:

ABN Amro's resultaten van vorig jaar

Het gaat snel met de digitalisering. Heel snel. Neem ABN Amro. Drie jaar geleden handelde ABN Amro een derde van de zaken via internet af. Vorig jaar was dat 70 procent. Efficiënt, maar het gaat ten koste van banen.

DNB's visie op aanpak witwassen

Mooi dat er duizenden bankmedewerkers zijn die checken of bankklanten en hun transacties deugen. Toch kan de controle op klanten beter, vindt De Nederlandsche Bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden