ABN Amro wachtte bod van rivaal Fortis af en sloeg daarna toe

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het naar Nederlandse maatstaven ongekend hoge bod van 22 miljard gulden van het financiële concern Fortis op de Generale Bank in België had geschiedenis moeten schrijven. Maar ABN Amro overtroeft dat record voortijdig door 2,5 miljard meer te bieden. En, zegt de bank, nog een paar andere pluspunten.

“Je moet een broedende kip niet storen”, zei topman J. Kalff van ABN Amro een paar weken geleden nog over de onderhandelingen die de Generale Bank voerde met de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. ABN Amro 'respecteerde' het overleg, naar later bleek om pas toe te slaan als Fortis al zijn kaarten op tafel had gelegd. Vorige week maandag was het zover. Een vrolijk gestemde Fortis-topman Bartelds maakte bekend 22 miljard gulden te bieden voor de Generale Bank, in een voor alle partijen 'verdraaid' gunstig scenario.

Waar de Fortis-top na maandenlange onderhandelingen met de Generale achterover ging zitten, begon bij ABN Amro koortsachtig overleg. Dat mondde uit in het besluit om Fortis met een aanzienlijk hoger bod voorbij te streven. “Let wel”, zegt Kalff, “de Generale Bank heeft het bod van Fortis slechts 'toegelaten', de transactie is nog niet gedaan. We komen dus op het goede moment. De kip is opgehouden met broeden en heeft haar ei gelegd.”

Hoger

Gemeten naar de beurskoers van de Generale Bank is het bod van ABN Amro bijna 16 procent hoger dan dat van Fortis. Fortis biedt zeven eigen aandelen voor drie aandelen Generale. Dat betekent 1 283 gulden per aandeel, volledig te voldoen 'in papier'. ABN Amro wil de overname voor eenderde deel in contant geld voldoen. De bank biedt negentien eigen aandelen plus 49 gulden voor één aandeel Generale. Dat brengt de prijs op 1 480 gulden per aandeel.

Maar niet alleen in financiële zin denkt ABN Amro zich positief van zijn rivaal Fortis te onderscheiden. De Generale Bank blijft intact als zelfstandig bedrijf met een afvaardiging van de eigen directie in de top van ABN Amro, zo belooft Kalff. Bovendien zouden er in het scenario van ABN Amro geen banen verloren gaan. De bank ontbeert immers een eigen kantorennetwerk in België en hoeft dus geen vestigingen samen te voegen. Dit in tegenstelling tot Fortis, die zijn zonnige toekomstscenario juist baseert op het samenbrengen van vestigingen van de Generale en de eigen Belgische bank ASLK.

Sterker nog, in het concept van ABN Amro gaan er zelfs banen van Amsterdam naar België, aldus Kalff, die daarmee de Nederlandse vakbonden op de kast jaagt. De bank wil de Nederlandse activiteiten en die van de Generale onderbrengen in een 'divisie Europa', geleid door directielid R. Groenink van ABN Amro en een te kiezen bestuurslid van de Generale. De leiding van het moederconcern ABN Amro blijft in Amsterdam.

Het hoge bod van ABN Amro voor de Generale verantwoordt Kalff met de concentratiegolf die hij voorziet in de Europese bankwereld. “We zijn zelf een van de eersten die met acquisities een groot bedrijf opbouwden”, zegt hij, verwijzend naar de fusie tot ABN Amro in maart 1990 en de onvernames in de VS die de bank daar een sterke positie bezorgden. Kalff noemt ook de komst van het Europese muntstelsel en mogelijke interesse van grote Amerikaanse en Engelse banken voor banken op het continent. “Daarom kunnen en moeten we ons een hoge prijs veroorloven.”

Fraaie koerswinst

ABN Amro wil in principe een belang van 100 procent in de Generale. Maar Fortis heeft al een overeenkomst gesloten met grootaandeelhouder Société Générale voor overname van zijn belang van 31 procent in de Generale. Kalff haalt er zijn schouders bij op. Volgens hem staat het Société Générale vrij om alsnog op het tegenbod in te gaan. “Ze kunnen daarmee een fraaie koerswinst maken.” Doet Société Générale de afspraak met Fortis gestand, dan neemt ABN Amro genoegen met een belang van 60 procent in de Generale. Valt dat belang lager uit, dan beraadt de bank zich opnieuw.

Fortis reageerde gisteren 'verrast' op de bekendmaking van ABN Amro, maar zweeg op de vraag of het bod van 22 miljard wordt verhoogd. Het antwoord komt wellicht vandaag, op de aandeelhoudersvergadering van de bank-verzekeraar. Het bod van ABN Amro is hoe dan ook een bittere pil voor Fortis. Het concern zou met de Generale op veel gebieden de nummer 1 worden. Ook bezorgde de Generale Fortis betere expansiemogelijkheden in Afrika, Oost-Europa en Azië. Fortis boog bovendien diep in het stof om tegemoet te komen aan de wensen van de Generale-top. Alle banken van Fortis, inclusief de Nederlandse VSB en MeesPierson, zouden bij het bestuur van de Generale Bank worden ondergebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden