ABN Amro vindt partner in de prestigieuze en fameuze Rothschildbank

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De bank ABN Amro gaat een joint venture vormen met de beroemde Britse zakenbank Rothschild. De partners gaan gezamenlijk bedrijven adviseren die transacties willen verrichten op de internationale kapitaalmarkten, zoals bijvoorbeeld een emissie of herplaatsing van aandelen.

ABN Amro profiteert zo van de goede reputatie die Rothschild internationaal heeft op het gebied van adviezen bij kapitaalmarkttransacties. Op dat terrein wil ABN Amro ook actiever worden. Voor Rothschild is het internationale kantorennetwerk van ABN Amro aantrekkelijk. Zo kan Rothschild gemakkelijk over een internationaal verkoopkanaal beschikken, voor de bedrijven die het bij bijvoorbeeld privatiseringen adviseert.

In het nieuwe ABN Amro Rothschild - met een hoofdkantoor in het zakencentrum van Londen - gaan de aandelenteams van beide partners samen. ABN Amro levert tweederde van de adviseurs, Rothschild de rest, maar het is de bedoeling dat de partners volledig gelijkwaardig met elkaar omgaan. Het bestuur bestaat dan ook uit bestuurders van ABN Amro en Rothschild.

ABN Amro heeft wereldwijd ruim 620 kantoren. Voor kapitaalmarkttransacties zijn 5 100 medewerkers werkzaam in 29 landen. Volgens een woordvoerder van ABN Amro is 'de liefde' tussen de partners ontstaan tijdens de twee tranches KPN, die door ABN Amro werden begeleid. “Toen zag Rothschild ineens duidelijk de omvang van ons netwerk.”

De prestigieuze zakenbank Rothschild is meer dan tweehonderd jaar oud. De bank financierde onder meer de deelname van de Britse regering aan de bouw van het Suez-kanaal in 1875. Eind vorige eeuw deed de bankiersfamilie zaken met zo'n 40 regeringen over de hele wereld. Ook beheerde het vermogens voor rijke particulieren. Rothschild heeft daarnaast ervaring met handel in edelmetalen en andere grondstoffen. Het had jarenlang belangen in mijnen, onder meer in de beroemde Zuid-Afrikaanse mijnbouwonderneming De Beers. Rothschild is nu op de internationale kapitaalmarkt vooral gespecialiseerd in adviezen aan (privatiserende) bedrijven die zich bezighouden met telecommunicatie, energie, natuurlijke hulpbronnen en financiële instellingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden