ABN Amro snijdt flink in laag topmanagers

Beeld ANP

ABN Amro is weer een ‘gezonde en robuuste bank’, volgens topman Kees van Dijkhuizen. Wel verdwijnen bij de bank zestig van de honderd topmanagers. Het nieuwe adagium: minder praten, meer doen.

ABN Amro heeft positieve resultaten geboekt in het laatste kwartaal van 2016. De winst steeg met 23 procent naar 333 miljoen euro. Er werden meer hypotheken verkocht en meer kredieten verstrekt aan het mkb.

Over heel 2016 daalde de winst met 6 procent als gevolg van een getroffen voorziening om reorganisaties te bekostigen. De positieve resultaten in de laatste drie maanden van 2016 laten echter zien dat de bank - in de woorden van de nieuwe topman Kees van Dijkhuizen - ‘een gezonde en robuuste bank’ is.

Van Dijkhuizen heeft bij zijn aantreden als bestuursvoorzitter afgelopen januari naar eigen zeggen een 'solide en winstgevende bank' aangetroffen. Desondanks wil hij verder snijden in de kosten om de bank innovatiever, wendbaarder en minder bureaucratisch te maken. Daarvoor wordt onder meer de managementstructuur aangepast en verdwijnen zestig van de honderd topmanagers. ‘Het moet sneller en efficiënter, minder praten meer doen.’

In het vierde kwartaal is de hypotheekportefeuille van de bank opnieuw gegroeid. Dat maakt ABN Amro voor het tweede jaar op rij marktleider in hypotheken met een marktaandeel van 26 procent. De lage rente en de inhaalslag op de woningmarkt hebben voor de toename van het aantal verkochte hypotheken gezorgd.

Een andere motor achter het positieve resultaat is de groei in de zakelijke kredietverlening aan mkb-bedrijven. Waar een aantal jaren achtereen de kredietverstrekking aan deze ondernemers flink daalde, zijn er in de laatste twee kwartalen van 2016 niet alleen meer kredieten verstrekt, maar steeg ook het volume van de kredietverstrekking naar het hoogste niveau in 2 jaar.

Tegenvallers

Tegenvallers waren er ook. Zo moest de bank 55 miljoen euro opzij zetten voor klanten die gedupeerd zijn door de aanschaf van derivaten. De bank zet 250 mensen in, waaronder dure accountants, die uit moeten zoeken wat die derivaten voor schade hebben aangericht voor klanten.

Dit valt onder het herstelkader derivaten dat is opgesteld door de overheid en waar alle betrokken banken zich aan hebben gecommitteerd. Daarnaast moest 47 miljoen worden gereserveerd voor klanten die teveel hebben geleend bij International Card Services. Het gaat om een tegemoetkoming in de rentekosten voor dertigduizend klanten met overkreditering. Ook hier gaat een deel van de reservering naar mensen die dit allemaal moeten uitrekenen.

ABN Amro keert over 2016 0,84 euro dividend per aandeel uit, tegen 0,81 euro in 2015.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden